Femke Halsema, prima femeie primar din istoria Amsterdamului

De Ioana Ilie, pe
Femke Halsema va fi noul primar al orașului Amsterdam. Conform BBC, multe orașe mari din Olanda au fost conduse în trecut de femei, însă capitala Olandei va avea o femeie în rolul de primar pentru prima dată în istorie.

Femke Halsema s-a născut în orașul Harleem, situat la 15 minute de Amsterdam, într-o familie social-democrată. A studiat științe sociale la Universitatea Utrecht și s-a specializat în criminologie, însă a devenit cunoscută publicului odată cu implicarea ei în Partidul Muncitoresc. Mai târziu a făcut parte din partidul de stânga Groenlinks, pe care l-a condus între 2002 și 2010, când a ales să se retragă din politică. Începând de atunci, a trăit ca scriitoare, a realizat o serie de documentare TV, a coordonat proiecte de cercetare și câteva fundații de caritate.

Cu numai câteva luni înainte ca Halsema să fie nominalizată, 45 de femei active în zona politicilor publice din Amsterdam au cerut consiliului local printr-o scrisoare deschisă ca o femeie să preia funcția de primar: „Pentru o capitală care se consideră emancipată, tolerantă și progresistă, care promovează diversitatea și egalitatea de gen, situația actuală este rușinoasă.”, au spus ele.

Au fost și voci care s-au opus nominalizării. 7400 de oameni au semnat o petiție prin care atrag atenția că Halsema nu este potrivită pentru funcția de primar al Amsterdamului, motivând că nu are o experiență administrativă care să o recomande pentru un astfel de post. Halsema a fost nominalizată de către consiliul oraşului Amsterdam, iar această decizie urmează să fie ratificată de guvern şi semnată de către rege, și va intra în vigoare începând cu luna viitoare.  Astfel, metropola olandeză devine a zecea capitală din Uniunea Europeană care are o femeie ca primar.

Sursă foto: Facebook/ Femke Halsema

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter