Femeile din Parlamentul României solicită creșterea vârstei de plasament de la 3 la 7 ani

De Ioana Ilie, pe
Internarea copiilor în centre de plasament de tip rezidențial are efecte ireversibile asupra psihicului celor mici, a comportamentului lor și a factorilor cuantificabili de dezvoltare. Oana B

îzgan, împreună cu alte colege din toate formațiunile politice au depus un proiect de lege pentru creșterea vârstei minime a copiilor din sistemul de protecție în servicii de tip rezidențial de la 3 la 7 ani.

România încă are una dintre cele mai mari rate din Europa privind numărul de copii din centrele de plasament. Lipsa personalului calificat, condițiile mizere și aglomerarea garantează o dezvoltare emoțională și morală semnificativ încetinită pentru copiii crescuți în centre. Acest lucru a fost constatat recent de Banca Mondială și UNICEF, care au efectuat un studiu alături de DGASPC asupra celor 150 de centre de plasament din România.

Recomandările studiului au fost dezinstituționalizarea treptată a celor 19000 de copii din centre de tip rezidențial și mutarea lor în centre mici de tip parental, cu asistenți sociali sau în plasament la familie, și desfințarea centrelor vechi de plasament până în anul 2020.

ridicare_vârstă_plasament_ra

Copiii crescuți în centre de plasament au rezultate mai proaste din punct de vedere psiho-social și cognitiv, iar efectul pare mai pronunțat asupra primei categorii. Impactul asupra IQului este, de asemenea, semnificativ. Conform studiului ERAS, media IQ pentru copii în vârsta de 6 luni plasați în familii e 101 și 83 pentru cei integrați între 24 și 42 de luni în centre de plasament. Efectul este semnificativ mai ales înainte de vârsta de 3 ani, motiv pentru care Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a mai fost modificată în trecut pentru excluderea copiilor sub vârsta de 36 de luni de la plasarea tradițională în centrele de plasament existente.

Propunere legislativă: creșterea vârstei de plasament de la 3 la 7 ani

Oana Bîzgan, deputat independent, împreună cu alte colege din toate formațiunile politice au depus un proiect de lege pentru creșterea vârstei minime în cazul plasării copiilor din sistemul de protecție în servicii de tip rezidențial de la 3 la 7 ani, prin modificarea alin. (1) şi (2) ale art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Propunerea legislativă presupune modificarea alineatelor (1) şi (2) ale articolului 64 din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în felul următor:

“Art. 64 – (1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.”

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter