10 zone ale corpului tău pe care trebuie să le examinezi în fiecare dimineață

De Consuela Stratulat, pe

Fiecare modificare ce apare pe corpul tău poate semnala probleme grave de sănătate, așa că acordă-ți câteva minute pe zi și examinează-te. Specialiștii spun că organismul nostru are senzori pentru boală, care te ajută să detectezi la timp afecțiunile grave. Află care sunt semnele care ar trebui să te trimită la medic.
Unghiile îți pot salva viața, dacă le examinezi și când nu îți faci manichiura. Alunițele uriașe nu sunt singurul semn de cancer de piele. Liniile mai închise la culoare, apărute în loja unghială, pot însemna dezvoltarea unor celule canceroase, provocată de melanom. Detectată la timp, această boală poate fi tratată în 95% din cazuri, așa că vizitează un dermatolog când observi modificări pe unghiile tale.
Din când în când, apar puncte albe pe suprafața unghiilor, care sunt inofensive, însă dacă se transformă în dungi orizontale și te simți obosită, te-ai putea confrunta cu probleme ale rinichilor.
Dacă observi o zonă aspră, închisă la culoare, la subraț, ai putea suferi de diabet. Insulina în exces din sânge provoacă înmulțirea rapidă a celulelor pielii, ce duce la acumularea de țesut și melanină. O analiză simplă a sângelui îți va spune dacă ai boala care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
O umflătură albă sau gălbuie pe pleoape, genunchi sau coate înseamnă un depozit de colesterol, ce se formează în momentul în care nivelul de grăsime din sânge este extrem de ridicat. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, trebuie să știi că există un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, așa că cere sfatul medicului. El îți va spune ce schimbări alimentare trebuie să faci, pentru a scădea colesterolul.
Scalpul are nevoie, de asemenea, de atenția ta. Când părul se subțiază și cade în exces, ai putea suferi de dereglări ale tiroidei. Când glanda nu mai funcționează normal, apare un dezechilibru hormonal, care duce, printre altele, la căderea părului. În cazul în care analiza sângelui arată că ai prea mulți sau prea puțini hormoni, vei avea nevoie de pastile.
Mătreața în exces este un alt semn că ceva nu merge bine în organismul tău. Din cauza stresului, corpul tău produce o cantitate mare de cortizol, care usucă scalpul și favorizează apariția mătreții. Un șampon special va rezolva problema pentru o perioadă scurtă de timp, dar dacă vrei un scalp curat, dormi mai mult și renunță la orele suplimentare.
Părul des și aspru de pe burtă ar putea fi un semn că suferi de sindromul ovarului polichistic. Boala este provocată de producerea în exces de androgen și duce la creșteri în greutate, acnee, păr pe burtă, față, spate și piept. Netratată, afecțiunea provoacă infertilitate și boli ale inimii.
Un înveliș albicios, gălbui sau portocaliu pe limbă arată probleme gastro-intestinale. Esofagul este prevăzut cu o valvă care se asigură că ce intră, nu iese pe aceeași cale, însă când această valvă se deschide spontan, apare refluxul gastric, iar substanțe din stomac ies pe gură. Apar, astfel, petele colorate pe limbă și respirația urât mirositoare. Problema poate fi tratată cu medicamente anti-acid ori prin evitarea alimentelor care provoacă aciditate.
Ochii nu sunt doar oglinda sufletului! Cearcănele sunt un semn că suferi de alergii. Un factor alergen îți atacă corpul, care răspunde eliberând histamina. Această substanță face ca vasele de sânge să se umple cu sânge și alte fluide, iar acolo unde pielea este sensibilă, apar zonele mai închise la culoare. Un test simplu poate stabili la ce anume ești alergică.
În alte cazuri, pe globul ocular poate apărea o umflătură gălbuie, provocată de o boală inofensivă, numită pinguecula. Afecțiunea se manifestă printr-o acumulare de colagen, cauzată de expunerea la soare și la praf. Îți poți menține ochii sănătoși cu picături și protecție împotriva razelor ultraviolete.
Foto Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter