Ce sunt alunițele de fapt și de ce ne apar pe corp

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Joi, 01 septembrie 2022, 17:05
Cu toții avem alunițe - în număr mai mare, sau mai mic - dar te-ai întrebat vreodată cum apar și care este rolul lor de fapt?

Alunițele sunt, în esență, grupări anormale de melanocite, după cum arată Today I Found Out. Melanocitele sunt niște celule responsabile cu pigmentarea pielii. Aceste celule se regăsesc în stratul de bază al pielii și au, în general, o distribuție uniformă. Densitatea lor depinde de locul unde seaflă pe corpul tău. Spre exemplu, există în jur de 900 de melanocite pe milimetru pătrat pe spatele tău, în timp ce în zona genitală există 1500 de melanocite pe milimetru pătrat.

Când mai multe melanocite se grupează, formează un cuib. Acel cuib este, de fapt, o aluniță. Deși cercetătorii nu înțeleg pe deplin cum apar alunițele, aceștia știu că majoritatea apar în timpul dezvoltării fătului. Alunițele cu care ne naștem sunt congenitale, pe când cele care apar ulterior sunt căpătate. Aproape orice om are măcar o aluniță, iar persoanele cu pielea deschisă la culoare au între 10 și 40 de alunițe.

Nu se știe cu exactitate motivul pentru care apar alunițe noi, însă cercetătorii au identificat mai mulți factori de risc, printre care expunerea la raze ultraviolete, predispoziția genetică și mutațiile genetice. Atât alunițele congenitale, cât și cele căpătate, sunt considerate a fi normale de dermatologi. Trebuie doar să le verifici evoluția în timp – dacă își schimbă mărimea, forma și culoarea pe măsură ce trece timpul. Orice schimbare trebuie să fie un clopoțel de alarmă, care să te trimită la dermatolog, întrucât ar putea fi un prim semn de cancer de piele.

Cu cât ai mai multe alunițe, cu atât riscul de melanom este mai mare. Spre exemplu, dacă ai peste 100 de alunițe, riscul de dezvoltare de melanom este cu 7,6% mai mare, potrivit AIM at Melanoma Foundation. Deși șansele ca o aluniță anormală să se transforme în cancer este de 1 din 200.000 (adică de 0,0005%), tot este bine să mergi la doctor de îndată ce observi ceva ce îți atrage atenția.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter