Vrei să slăbeşti? Mănâncă mai încet!

De Erika Chivu, pe

Un nouă cercetare, realizată în Grecia, a demonstrat încă o dată că există o legătură între greutatea corporală şi viteza cu care obişnuim să mâncăm.
Rezultatele confirmă ceea ce mulţi bănuiau deja: când mâncăm repede avem tendinţa să mâncăm mai mult decât are nevoie corpul nostru, iar ceea ce este în plus se depunde sub formă de grăsime.

Mecanismul este simplu: mâncatul în grabă opreşte eliberarea unui hormon care îi transmite creierului că stomacul este plin.

Alte studii mai vechi explicau legătura dintre greutatea corporală şi viteza cu care mâncăm prin faptul că senzaţia de saţietate nu vine de la stomac. Ca orice altă senzaţie pe care o avem, saţietatea vine de la creier.

Din păcate, comunicarea dintre stomac şi creier este un proces complicat şi nu se întâmplă instantaneu. De fapt, ne-am putea sătura cu foarte puţină mâncare, însă, după cum spun unii specialişti, semnalul stomacului plin ajunge la creier în aproximativ 20 de minute.

În acest timp poţi să mănânci un bol de supă sau poţi să mănânci două boluri de supă, două porţii de felul doi şi o prăjitură. Totul depinde de viteza cu care mănânci.  
 
Unii ar spune că trebuie să mesteci fiecare înghiţitură de mâncare de 20 sau 30 de ori. Bineînţeles că nu e cazul să exagerăm astfel, dar nici nu trebuie să uitam că şi mestecatul are rolul lui, fiind primul pas în procesul de digestie. Nu degeaba se spune că digestia începe în cavitatea bucală.
 
Unele din cele mai frecvente probleme de digestie pot fi evitate dacă mâncăm conştient, mestecând cu grijă fiecare bucată de mâncare. Indigestia, durerile de stomac, balonarea pot fi semne că nu mesteci suficient de bine.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter