De ce ar trebui să îţi verifici sânii în fiecare an

De Unica.ro, pe

Ni se pare firesc să mai avem dureri, din când în când. De aceea, amânăm vizita la medic. Or, un control de rutină, banal, poate depista boli grave.
Avem prostul obicei de a merge la medic doar când ne aflăm în suferinţă. Atunci, avem pretenţia ca specialistul să repare ce am stricat noi, cu ignoranţă. Aşa se face că majoritatea celor cu neoplasm mamar, temutul cancer, ajung la medic în stadiul avansat al bolii. De ce, când putem preveni toate neplăcerile cu un simplu control?

E mai uşor să previi

Studiile arată că peste 70% dintre femei au dureri la sâni. În general, apar în perioadele premenstruale, fiind considerate normale. Când însă îşi fac simţită prezenţa la un sân, necesită investigaţii detaliate şi sunt semnale de alarmă, fie că e vorba despre noduli, fie despre tumori sau infecţii.
Femeile care au născut prima dată la vârste înaintate, care iau contraceptive orale şi au o alimentaţie bogată în grăsimi şi zaharuri sunt expuse riscului de a dezvolta cancer mamar. Persoanele cu mame, surori, fiice care au cancer mamar, cele care s-au confruntat deja cu afecţiuni benigne sunt expuse unui risc crescut. Iar 1 din 5 cazuri apare la vârste mai tinere de 50 de ani, procentul fiind în creştere. De aceea, toate femeile, după 20 de ani, trebuie să-şi autoexamineze sânii lunar şi să facă un control de rutină la medicul specialist, anual, chiar dacă nu prezintă niciun simptom.
Examenul clinic de rutină efectuat de către senologi constă în ecografie mamară la femeile până în 40 de ani, completată cu mamografia bilaterală, după această vârstă şi chiar mai devreme, în cazuri speciale. Când medicul doreşte să obţină o imagine mai detaliată asupra unor chisturi ori noduli sau să facă diferenţa între formaţiunile benigne şi cele maligne, se efectuează sonoelastografia şi puncţia mamară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter