Tratamente eficiente pentru mătreaţă

De Erika Chivu, pe

Nu reuşeşti să scapi de mătreaţă? Află de ce te-ai ales cu această afecţiune, care sunt tratamentele, cum se aplică ele şi cât te costă fiecare.
Mătreaţa este o afecţiune cronică a scalpului şi poate avea multe cauze, printre care pielea prea uscată sau prea grasă, eczemele, psoriazisul, igiena deficitară şi dermatita de contact apărută din cauza produselor de styling prea agresive. Dar unul din cei mai frecvenţi factori este ciuperca malassezia, care trăieşte pe pielea sănătoasă, dar, uneori, se înmulţeşte excesiv, iritând scalpul.

Cauza exact o poate stabili numai dermatologul, care îţi va da şi un tratament adecvat.

În cazurile uşoare de mătreaţă, ajunge să-ţi speli părul mai des cu un şampon cosmetic hipoalergenic. Dacă problema persistă, s-ar putea să scapi de ea cu şampoane medicinale.

Important de reţinut este că acestea din urmă trebuie folosite ca orice medicament, urmând întocmai instrucţiunile de pe prospect. Unele şampoane trebuie lăsate câteva minute pe păr, ca să acţioneze, altele se folosesc rar, căci altfel pielea se „obişnuieşte” cu ele şi nu mai au efect.
 
Şampoane cu zinc pirition

Substanţa are efect antibacterian şi antifungic, fiind folosită în cazurile de mătreaţă şi dermatită seboreică. Cel mai cunoscut produs este Head & Shoulders, dar mai există şi altele.
 
Preţuri aproximative:
Head & Shoulders, 11-12 lei, în funcţie de variantă.
Blue Cap, 40 lei
Garnier Fructis, 10 lei

Şampoane pe bază de gudron

Poate sună ca un leac băbesc, dar gudronul, produs secundar rezultat din procesarea cărbunelui, te scapă nu numai de mătreaţă ci şi de psoriasis sau dermatită seboreică. El calmează mâncărimea şi încetineşte turnover-ul celulelor, adică procesul de reinnoire a pielii.
 
Preţuri aproximative:
Neutrogena T/Gel, 30 lei
Gerovital Plant, şampon cu gudron, 10 lei

Şampoanele cu acid salicilic

Acidul salicilic realizează un peeling uşor, deci ajută la îndepărtarea mai rapidă a celulelor moarte şi a „cojilor” de pe scalp. Dezavantajul este că usucă pielea capului, iritând-o şi mai tare. Probabil că va trebui să foloseşti şi un balsam hidratant pentru scalp, dacă alegi acest tratament.

Preţuri aproximative
:
Tis, şampon medicinal, 6 lei
Alpecin, şampon dublu efect, 25 lei
Uriage Squaphane S, 30 lei
Ducray Kertyol, 32 lei

Şampoanele cu sulfat de seleniu

Încetinesc turnover-ul celulelor şi se pare că ar avea şi un efect antifungic, ţinând sub control ciuperca vinovată pentru mătreaţă. Producătorii avertizează că aceste şampoane pot decolora părul deschis la culoare sau vopsit.

Preţuri aproximative:
Selsun Blue, 50 lei
Ducray Selegel, 50 lei
Vichy Dercos, 45 lei

Şampoanele pe bază de ketoconazol

Ketoconazolul este un agent antifungic cu spectru de acţiune larg, deci poate să dea rezultate bune şi pentru mătreaţa persistentă, ce nu dispare cu alte tratamente.

Preţuri aproximative:
Nizan Forte, 45 lei
Dan Free, 22 lei

Ce am mai găsit la farmacie:

Eucerin, şampon antimătreaţă, 45 lei
Gerovital Plant, loţiune antimătreaţă, 15 lei
Sebamed, şampon dermatologic, 50 lei
Melaleuca Rene Furterer, 38 lei
Phyto Phytheol Force, 60 lei
Bioderma, Node Ds +, 43 lei

Leacuri naturale

Există o multime de opţiuni şi dacă eşti adepta tratamentelor naturiste.

– Amestecă un borcanel mic de iaurt cu sucul de la o lamaie şi aplică această mască pe scalp. Se spală dupa o jumătate de oră.
– După fiecare spălare, clăteşte-ţi părul cu un amestec din un litru de apă rece şi două linguri oţet de mere.
– Masează-ţi scalpul cu ulei de măsline, aşteaptă o jumătate de oră, apoi spală-ţi părul.
– Spală pielea capului cu o infuzie de urzică.

Pe durata tratamentului adoptă o dietă sănătoasă, bogată în zinc şi vitamina B, renunţă, pe cât posibil, la produsele de styling şi spală-ţi părul des. Te-ar putea ajuta şi tehnicile de relaxare, pentru că stresul este unul din factorii care slăbesc organismul şi deschid calea anumitor afecţiuni, printre care şi mătreaţa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter