Cum se tratează sinuzita

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 14 octombrie 2019, 15:39

Dacă ai nasul înfudat şi dureri in jurul lui, s-ar putea să suferi de sinuzită, o inflamaţie a sinusurilor. Află ce provoacă sinuzita, ce simptome are şi care e tratamentul.

Ce este sinuzita

Sinuzita este inflamaţia sinusurilor paranazale – cavităţile pline cu aer aflate în apropierea nasului. Cauza poate fi o infecţie virală (răceală), bacteriană, fungică sau o alergie. Uneori sinuzitele mai sunt provocate de infecţii la măsele, polipi nazali sau deviatii de sept. Oricum, rezultatul este o acumulare de secreţii nazale, care nu pot fi eliminate.

În general, sinuzita este o afecţiune uşoară însă dacă nu e tratată corect poate duce la complicaţii, infecţia ajungând la ochi, urechi sau chiar la meninge.

Ce simptome are sinuzita

– Ai dureri şi eşti umflată sub ochi, în lateralele nasului sau pe frunte, chiar deasupra lui.
– Te dor dinţii de sus împreună cu tot maxilarul
– Îţi pierzi gustul şi mirosul parţial sau total
– Ai nasul înfundat şi respiri cu greutate
– Secreţiile nazale sunt consistente, de culoare galbenă sau galben-verzuie.

Unoeri, aceste simptome sunt însoţite de dureri de urechi, cap şi gât, febră, stare generală proastă şi respiraţie urât mirositoare.

Tratament pentru sinuzită

Tratamentul sinuzitei depinde de cauză. Dacă ai polipi nazali sau o deviaţie de sept va trebui să rezolvi aceste probleme pentru a scăpa complet de sinuzită.

Dacă la bază se află o infectie virală, de exemplu o răceală sau o gripă, nu prea ai ce face, decât să aştepţi să-ţi treacă fiindcă nu există tratament. Între timp, poţi să încerci tratamente simptomatice, adică decongestionante nazale, antiinflamatoare, analgezice, soluţii saline. Acestea nu vindecă infecţia, dar te ajută să te simti mai bine – alungă durerea, „desfundă” nasul, etc.

Ce găseşti la farmacie
–    Nasodren, soluţie din plante, 80 lei,
–    Nasonex, spray nazal antiinflamator, 55 lei
–    Afrin, spray nazal decongestionant, 11 lei
–    Mar Plus, spray cu apă de mare, 17 lei
–    Nurofen, antiinflamator, analgezic, 15 lei
–    Paracetamol, antiinflamator, analgezic, 6 lei

Dacă sinuzita este provocată de o infecţie bacteriană, medicul îţi va recomanda antibiotice, în urma unei antibiograme. Atenţie, antibioticele nu au efect decât în sinuzita de cauză bacteriană, deci dacă nu ştii ce îţi provoacă sinuzită, nu te grăbi să le iei pentru că îţi faci mai mult rău decât bine. Află de ce sunt periculoase antibioticele luate după ureche.

Dacă sinuzita este de cauză fungică – se întâmplă mai rar – medicul îţi va recomanda antifungice.

Ce mai poţi face pentru a alunga sinuzita

Până îşi fac efectul medicamentele, te-ar ajuta să te odihneşti cât mai mult şi să mănânci bine. Bea multe lichide pentru ca secreţiile nazale să devină mai diluate, deci mai uşor de eliminat. Şi tot pentru asta, încearcă să dormi cu capul ridicat.

Citeşte şi cum se tratează corect răceala!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter