Top 3 cele mai sănătoase cereale pentru micul dejun

De Diana Zagrean, pe

Iată un top 3 cele mai sănătoase cereale pentru micul dejun. Vezi care sunt cerealele cele mai hrănitoare şi care aduc cele mai multe beneficii sănătăţii organismului.
 
Numeroase studii au demonstrat că cerealele integrale, consumate în mod regulat, aduc numeroase beneficii organismului. Dintre acestea cele mai importante sunt: menţinerea glicemiei la un nivel normal, o inimă sănătoasă, asigurarea unei bune digestii şi menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare.

La prepararea  cerealelor integrale se folosesc boabele întregi, nedecorticate, păstrându-se astfel intacte toate elementele esenţiale. Fiecare parte a bobului are valori nutritive specifice şi tocmai această combinaţie este eficientă pentru sănătate.

Cerealele integrale conţin multe vitamine (în special complexul de vitamine B) şi minerale (fier, magneziu, fosfor şi zinc). Au puţine grăsimi saturate şi multe grăsimi nesaturate, nu au colesterol şi conţin antioxidanţi.

O porţie de cereale integrale poate asigura prin consumul la micul dejun sau prin consumul la mesele principale de pâine integrală, orez integral, germeni de grâu şi porumb.

Arpacaş

Este una dintre cele mai vechi cereale, făcând parte din alimentaţia omului de mai multe mii de ani

CE NU ŞTIAI DESPRE ARPACAŞ

În ţările din Asia, cum ar fi Japonia sau Coreea, se consumă chiar şi o băutură făcută pe bază de frunze de ceai şi boabe de orz. Sub formă de boabe se găseşte mai ales orzul nedecorticat (arpacaşul). Orzul perlat a suferit deja mai multe operaţii prin care a rămas fără germene şi coaja exterioară care e folosită la fabricarea făinii de orz.

Proprietăţi şi principii alimentare

Cerealele integrale sunt recomandate de către nutriţioniştii din toată lumea, datorită calităţilor nutriţionale deosebite şi efectelor benefice asupra sănătăţii. Studii epidemiologice au demonstrat că un consum regulat de cereale integrale scade riscul de boli cardiovasculare, diabet, anumite forme de cancer şi obezitate. Aceste efecte benefice se datorează fibrelor, antioxidanţilor, vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Dintre nutrienţii pe care îi conţine, cei mai importanţi sunt: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele B1, B3, B6. O porţie de arpacaş fiert (125 ml/83 g) conţine 102 calorii, 1,9 g proteine, 23,4 g glucide, 0,4 g lipide şi 2 g fibre alimentare. Cei cu intoleranţă la gluten trebuie să evite consumarea orzului şi a derivatelor sale.

Cum se găteşte

Indiferent ce reţetă prepari, arpacaşul se fierbe în proporţie de trei căni de apă la o cană de boabe. Se aduce apa la fierbere, se acoperă, se reduce focul şi se fierbe 90 de minute sau atât cât e necesar pentru a se înmuia şi a absorbi toată apa. O dată fiert, se poate folosi pentru pregătirea supelor, salatelor, a diverselor tipuri de desert, pilaf, puding, limonadă şi altele.

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt folosiţi de generaţii în hrana oamenilor de la ţară, pentru conţinutul mare de nutrienţi.
Sunt foarte buni pentru menţinerea nivelului colesterolului la cote normale, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului de tip II si pentru cei care sunt alergici la gluten.

Secară

Fie că o consumaţi sub formă de pâine de secară sau în cereale de tip musli, cu lapte şi iaurt, secara este foarte sănătoasă.
Plină de fibre, minerale şi vitamine, secara este bună pentru menţinerea greutăţii sau slăbit, pentru prevenirea apariţiei pietrelor la vezica biliară, pentru menţinerea glicemiei la un nivel normal şi pentru prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter