Surse de stres inutil pe care trebuie să le elimini din viața ta

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 08 iulie 2019, 18:09

De câte ori s-a întamplat să te întrebe cineva “ce mai faci?” și tu să le răspunzi că ești bine, ocupată, deosebit de prinsă în haosul activităților cotidiene sau chiar stresată. De cele mai multe ori, stresul pe care îl resimți este provocat chiar de tine, prin gândurile și reacțiile la majoritatea situațiilor din viața ta. Vei fi surprinsă de câte lucruri îți pot afecta starea de bine, dar și de soluțiile simple la care poți apela pentru a remedia astfel de împrejurări. Iată câteva dintre acestea.

Problema numărul 1: Lista de task-uri zilnice pare că devine din ce in ce mai voluminoasă. Emailurile nu se termină niciodată de trimis, telefonul încă sună chiar și după orele de serviciu, mereu există vase în plus de spălat, hainele nu se calcă singure și așa mai departe. Toate acestea nu vor dispărea peste noapte, deoarece fac parte din viața noastră și trebuie să le acceptăm ca atare. Ceea ce contează este perspectiva din care privești lucrurile și felul în care alegi să le gestionezi.

Soluție: Gândește strategic și prioritizează. Care este topul celor trei mari obiective pentru ziua/săptamâna în curs? Tot ce nu se regăsește pe această listă scurtă va fi trecut în plan secund și va trebui să aștepte. De ce? Pentru că ești om și nu le poți face pe toate oricât de mult ți-ai dori. Supereroii care salvează situația indiferent de oră există doar în filme, tu trebuie să te concentrezi pe ceea ce este esențial. În caz contrar, te vei aglomera peste măsură, vei trăi cu impresia greșită că toată lumea depinde de tine, vei fi agitată și vei pierde energie prețioasă.

Problema numărul 2: Esti perfecționistă și consideri că ești singura persoană care poate rezolva orice chestiune așa cum trebuie. Dorința de a face mereu lucrurile perfect pentru a ne mulțumi pe noi înșine sau pentru a demonstra ceva celor din jur poate să aibă sens în aparență, dar, de fapt, este un mare factor de stres. Presiunea de a fi permanent la înălțimea așteptărilor personale sau exterioare te poate sabota oricând prin impactul negativ asupra randamentului, rezultatelor și reușitelor de orice natură.

Soluție: Încearcă să adopți o abordare distinctă. Ce mesaj transmiți celorlalți printr-o asemenea atitudine? Ce ar putea ei să deducă atunci când văd mereu că încerci să faci totul fără urmă de eroare? Familia, prietenii sau cunosțintele pot fi tentați să creadă că trebuie să îți urmeze exemplul pentru a te mulțumi. Nu vrei să fii acea persoană. De asemenea, oricine poate trage cu ușurință concluzia că îi judeci pe alții în momentul în care nu reușesc să țină pasul cu tine. Încearcă să te relaxezi și să te bucuri de spontaneitatea vieții. Nu uita că oamenii apreciază vulnerabilitatea și faptul că nu îți dai mereu silința să fii perfectă, că ești capabilă să le primești ajutorul la nevoie. Lasă lucrurile să se întâmple de la sine din când în când.

Problema numărul 3: Ești persoana la care toată lumea apelează pentru suport emoțional în momente de cumpănă. Pe de-o parte, acest lucru este un indiciu clar că ești de încredere, o bună ascultătoare și confidentă. Dar, în același timp, există posibilitatea ca, din dorința de a fi întotdeauna de ajutor, să iei asupra ta sentimentele și problemele altora. Dacă ajungi într-un punct în care te gândești obsesiv la acestea și pare că propria viață trece în plan secund, este cazul să te oprești. O astfel de situație nu este mutual benefică, căci îți poți pierde tu însăți liniștea interioară.

Soluție: Poți să încerci ca, măcar pentru o vreme, să te detașezi de acea prietenă care te sună fără încetare sau de acel membru al familiei care apelează numai la tine indiferent de motiv. Le poți recomanda să discute cu un specialist, care are mai multe resurse și experiența necesară pentru a-i ajuta în rezolvarea situațiilor cu care se confruntă. Printr-o asemenea opțiune reușesti să aduci relația în direcția corectă, în sensul că fiecare parte implicată are propria contribuție și nu ești doar tu cea care depune un efort, fie el fizic sau mental.

Problema numărul 4: Propriul buget și modul în care îți cheltuiești banii se dovedesc a fi, de nenumarate ori, o reală bătaie de cap. Agitația provocată de situația financiară este de înțeles și perfect normală, dar lucrurile pot degenera imediat dacă te concentrezi pe aspectele greșite. Ne gândim des la ceea ce s-ar putea întâmpla rău, la scenariul în care rămânem fără bani din diverse motive, la suma “risipită” pe shopping acum o săptămână (pe care o regretăm amarnic acum).

Soluție: Trăiește în prezent și nu mai încerca să găsești scuze pentru trecut. Nu are niciun rost să te focusezi pe aspectele care nu mai pot fi schimbate. Energia ta trebuie îndreptată spre “acum”, deoarece există câteva măsuri cu aplicabilitate imediată care te pot ajuta. De exemplu, ai posibilitatea să te orientezi spre un nou job dacă nu mai ești mulțumită de cel actual, îți poți crea un buget de care să ții cont lunar sau îți reduci cheltuielile în funcție de obiectivele tale. Stresul apare atunci când realizăm că nu putem controla toate împrejurările din viața noastră. Ne sperie această realitate. Vital este să ne orientăm spre lucruri concrete pe care le putem monitoriza și asupra cărora să intervenim oricând este necesar.

Acestea sunt doar câteva posibile surse de stres care ne afectează fără să ne dăm întotdeauna seama. Nu este de mirare: într-o lume agitată și plină de neprevăzut pare tot mai dificil să ne menținem echilibrul. Acest lucru este posibil printr-o schimbare de atitudine și o încercare susținută de a rămâne optimiste și gata de acțiune.

Material de Alexandra Trandafir.

Foto: Pixabay.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter