Ce nu ştiai despre transpiraţie

De Erika Chivu, pe

Societatea actuală ne îndeamnă să găsim modalităţi de a o evita, ignorând faptul că transpiratia este menită să ne salveze viaţa în perioadele foarte calde.

Transpiraţia ne salvează viaţa

În zilele călduroase de vară, nu am putea supravieţui dacă nu am transpira. Când corpul se încălzeşte, fie din cauza temperaturii de afară, fie din cauza efortului sau a emoţiilor, glandele sudoripare produc transpiraţia, care se elimină prin pori, rolul ei fiind acela de a realiza termoreglarea.

Ai constatat probabil că atunci când ieşi din piscină cu pielea udă tremuri de frig deşi afară sunt aproape 40 de grade. Asta se întâmplă fiindcă apa de pe piele, în contact cu aerul, se evaporă, efectul fiind de răcire. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu transpiraţia. Când se evaporă, corpul se răceşte, acesta fiind mecanismul prin care reuşim să supravieţuim zilelor caniculare.

Se pare că în trecut, transpiraţia ne-a ajutat chiar mai mult decât atât. Unii antropologi spun că omenirea a supravieţuit doar pentru că unii prădători au fost ţinuţi la distanţă de mirosul transpiraţiei.

De ce miroase transpiraţia

Formată din apă, uree şi cantităţi infime de minerale – sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, cupru, fier, crom etc. – transpiraţia în sine nu prea miroase. Mirosul neplăcut pe care îl degajă un corp transpirat este mai degrabă vina bacteriilor care locuiesc pe pielea umană.

Odată ce intră în contact cu transpiraţia, ele încep să o altereze, ceea ce dă mirosul caracteristic. Bacteriile preferă mai degrabă transpiraţia produsă de glandele apocrine. Faţă de glandele ecrine, care sunt localizate pe tot corpul, glandele sudoripare apocrine se află în zonele acoperite de păr – axilă, scalp, inghinal. Acestea sunt zonele care răspândesc mirosul cel mai puternic.

Studiile au arătat că transpiraţia unei femei îşi modifică mirosul în funcţie de perioada ciclului menstrual, acest fapt fiind legat de variaţiile hormonale. Bărbaţii care au participat la una din cercetări au spus că mirosul femeilor îi atrage cel mai mult in faza foliculară a ciclului, adică între prima zi a menstruaţiei şi următoarea ovulaţie. Mirosul cel mai intens şi cel mai puţin plăcut pentru sexul opus este în timpul sângerării menstruale.

De ce transpirăm când avem emoţii

Am stabilit că e normal să transpirăm când ne e cald şi că acest mecanism ne ajută să supravieţuim. Dar de ce transpirăm când avem emoţii? Se pare că şi asta ţine tot de supravieţuire. Fie că eşti în fata unui animal gata sa te devoreze, fie că te pregăteşti să ţii un discurs în public, sistemul nervos percepe acelaşi lucru, o situaţie periculoasă, aşa că declanşează un mecanism menit să pregătească corpul fie pentru lupta, fie pentru fugă. În oricare din aceste situaţii, corpul se încălzeşte, deci va fi nevoie de transpiraţie.

De asemnea, transpirăm atunci când mâncăm alimente picante, în special pe buza superioară, nas şi chiar pe obraji. Se întâmplă pentru că terminaţiile nervoase de la nivelul gurii confundă senzaţia dată de alimentul picant cu căldura.
 

Alte lucruri interesante despre transpiraţie

– Primele deodorante au fost folosite în Egiptul Antic. Desigur, egiptenii nu cunoşteau substanţele care se folosesc astăzi, însă obişnuiau să-şi aplice diverse preparate aromate în zona axilei, preferatele fiind cele pe bază de scorţişoară.

– Primul deodorant modern a apărut în 1903 şi se spune că era atât de acid încât lăsa găuri în haine.

– În librăriile unui oraş din California, SUA, este interzis prin lege să miroşi a transpiraţie.

– Deodorantul „suprem” a fost conceput de japonezi. E vorba de o gumă de mestecat care conţine niste compuşi aromatici meniţi să schimbe mirosul transpiraţiei. Mesteci gumă şi transpiraţia ta va mirosi a lămâie sau trandafiri.

– Dacă ai o activitate fizică intensă poţi produce până la 15 litri de transpiraţie într-o singură zi.

– Câinii şi alte animale nu transpiră, însă îşi răcesc corpul respirând cu gura deschisă şi cu limba scoasă. Saliva care se evaporă are efectul transpiraţiei care se evapora de pe corpul oamenilor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter