Stare de alertă. Este sau nu normal să ni se ia temperatura la intrarea în magazine?

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 20 mai 2020, 10:42

Ne aflăm în perioada de relaxare a măsurilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, iar verificarea temperaturii corporale la înaintea intrării într-o incintă publică a devenit o obligativitate.

Potrivit Legii nr. 55/2020, pe durata stării de alertă se poate institui „obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii”.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că este normal să le fie luată temperatura românilor la intrarea într-o incintă publică pentru minimalizarea riscului infectării cu noul coronavirus.

Citeşte şi: Medic: Profilul pacientului cu COVID-19 s-a schimbat. Formele ușoare ale bolii sunt din ce în ce mai rare

„Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut și nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță. Nu te atinge, nu îți face nimic, doar îți ia temperatura. Dacă afișează o temperatură peste 37,3 nu ți se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal”, a spus Arafat, potrivit digi24.ro.

Cu toate acestea, avocatul Cosmina Cerva a declarat pentru Mediafax că acestă procedură de măsurare a temperaturii de către un angajat fără specializare poate reprezenta un abuz sau chiar infracțiune.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. 

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat avocatul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter