Când va începe starea de alertă în Sectorul 1 din București, care este îngropat în gunoaie

De Unica.ro, pe
Sectorul 1 din București este inundat de gunoaie, iar primarul acestuia, Clotilde Armand, a cerut pentru a doua oară declararea stării de urgență.

Prefectul Alin Stoica a spus că o decizie se va lua astăzi la ora 16:00. Solicitarea va fi aprobată „dacă DSP confirmă ca această stare provoacă risc sanitar”, conform lui Stoica. În cazul în care va fi aprobată, măsura se va aplica de mâine, de la ora 00:00.

În prezent, în Sectorul 1 al Capitalei ar exista 2.700 de tone de gunoi stradal neridicat. Gunoaiele cetățenilor nu mai sunt ridicate de firma de salubritate de la începutul lunii iunie, din cauza conflictelor firmei cu primăria. „Prefectul e abilitat să aprobe sau să respingă cererea Comitetului local pentru situații de urgență”, a explicat Stoica pentru Digi24. „Pentru asta, trebuie să mă consult cu aparatul de specialitate și cu autoritățiile din domeniu: DSP, Garda de mediu, Agenția de protecție a mediului. Lucru pe care îl fac, am transmis deja către aceste instituții”.

Citește și: Un bărbat cu COVID-19 s-a deghizat în soția lui pentru a zbura cu avionul. Ce s-a întâmplat după

Citește și: Statistici îngrijorătoare: foametea s-a înrăutățit la nivel mondial. Aproape un sfert din populația Africii e subnutrită

Citește și: A fost promulgată legea care interzice sistarea agentului termic în sezonul rece

Citește și: Țara în care persoanele vaccinate anti-COVID-19 vor primi bere gratis

Atunci când a fost întrebat dacă problema poate fi soluționată și fără starea de alertă, prefectul a răspuns: „La asta ne uităm, dacă sunt metode alternative de rezolvare”. Mai mult, a adăugat: „Inabilitatea celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni, au generat această situație. Vom analiza dacă se poate rezolva situația alternativ, fără a declara starea de alertă. Dacă nu se poate, vom da curs cererii”.

Tot Stoica a mai precizat că în stare de alertă „se pot lua măsuri punctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter