Slăbeşte cu ajutorul combinaţiilor sănătoase!

De Erika Chivu, pe

O parte importantă a curei de slăbire este felul cum combinăm alimentele, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Combinaţiile pe care le facem pot să ne îngraşe sau din contră…
… să ne scape de kilogramele în plus.

De altfel, spune profesorul, regulile sunt importante pentru toţi cei care îşi doresc un stil de viaţă sănătos, nu numai pentru cei care vor să slăbească.

„Pentru a avea o digestie corectă trebuie să consumăm un singur tip de mancare concentrată la o masă. Spre deosebire de alimentele de origine animală, legumele se digeră în orice fel de sucuri, acide sau alcaline”, explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Combinaţiile sănătoase

Fasolea, soia, mazărea, năutul, lintea, adică leguminoasele sunt coplementare cu produsele bogate în amidon, adică faină, pâine, orez, paste, cartofi, prorumb. Dacă sunt consumate împreuna creşte valoarea biologică a proteinelor pe care le conţin.

Legumele se pot asocia fără probleme cu mâncarea bogată în proteine (carne, ouă, peşte, soia, fasole, mazăre, năut). „Excepţie fac legumele bogate în amidon, de exemplu cartoful, care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animală”, recomandă dr. Mencinicopschi.

În schimb, produsele animale, mai ales cele bogate în grăsimi, le putem consuma alături de verdeţuri, care uşurează scindarea lipidelor datorită sărurilor minerale pe care le conţin.

Laptele având o compoziţie particulară face dificilă asocierea sa cu alte alimente. Excepţia tolerată este combinarea laptelui cu pâinea care a suferit un proces de fermentaţie cu drojdii sau maiele complexe”, spune profesorul, care mai adaugă: „Pâinea dospită poate fi acceptata şi în combinaţie cu alte proteine animale, carne, ouă, peşte, dar în cantităţi moderate.”

Fructele
, deşi sunt foarte sănătoase, trebuie consumate cu grijă. Avem voie să le mâncăm doar între mese, când se digeră rapid şi uşor. „Celebra combinaţie de fructe cu brânză este indigestă, cu o mică excepţie: după o masă cu fructe este indicat consumul unui cubuleţ – nu mai mult! – de caşcaval pentru a preveni aciditatea orală şi apariţia cariilor dentare.”

Combinaţii greşite

Orice combinaţie dintr-un aliment bogat în amidon cu unul de origine animală este greşită şi contribuie la acumularea kilogramelor. Faimoasa combinaţie de friptură şi cartofi prăjiţi este cel mai evident exemplu. De altfel cartofii prăjiţi sunt foarte periculoşi şi singuri, nu numai pentru siluetă ci şi pentru sănătate. Ei conţin o cantitate mare de grăsimi nocive, substanţe neurotoxice şi cancerigene, dar au şi foarte multe calorii, mai mult de 300 kcal la suta de grame.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă nici pastele asociate cu carne, dar nici produsele de patiserie cu umpluturi de carne, de exemplu pateurile cu carne tocată. „Din nefericire, astăzi găsim din ce în ce mai multe preparate alimentare cu asocieri indigeste ale ingredientelor”.

Printre acestea se numără şi „populara pizza”, după cum spune dr. Mencinicopschi. „Pizza combină blatul amidonos cu compoziţia formată din proteine animale (mezeluri, şunci, brânzeturi) care o fac indigestă.” Singura indicată este pizza vegetariană.

O mulţime de alimente pe care le cumpărăm gata preparate conţin aceeaşi combinaţie nefastă. De exemplu, şunca presată este injectată cu cantităţi mari de amidon. Dacă mănânci o bucată dintr-un astfel de produs este ca şi cum ai mânca şi carne, şi pâine.

La fel se întâmplă cu pateurile la cutie. „Conţin, pe langă cantităţi mici de ficat, cantităţi apreciabile de grăsime animală, şorici, hidroizolate vegetale, amidonuri, E-uri, care le fac indigeste şi lipsite de valoare nutritivă” avertizează dr. Mencinicopschi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter