SIDA, principalul duşman al femeilor

De Erika Chivu, pe

În lume, infecţia cu HIV este principala cauză de deces la femeile tinere. În Romania, tratamentele moderne le permit seropozitivilor să ducă o viaţă normală.
În primul său raport privind sănătatea femeilor pe glob, OMS a anunţat că infecţia cu HIV este principala cauză de deces la femeile între 15 şi 44 de ani.  

În ţările în curs de dezvoltare, sexul neprotejat este principalul factor de risc pentru femeile aflate la vârsta reproducerii. Unul din cinci decese este legat de sexul neprotejat, a anunţat OMS, in primul sau raport privind sanatatea femeilro pe glob.

În România, cazurile de HIV/SIDA sunt monitorizate de către Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, prin Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA. Acesta a anunţat că la sfârşitul anului 2008, avea în evidenţă activă 9372 de cazuri, iar 7434 de pacienţi primeau tratament antiretroviral.

Cazurile sunt distribuite aproape egal între bărbaţi şi femei, principala cale de transmitere fiind relaţiile heterosexuale neprotejate. Cele mai multe persoane seropozitive se încadreaza astăzi în categoria de vârstă 17-20 de ani, fiind vorba probabil de cei infectaţi la sfârşitul anilor ’80.
Aceste persoane pot duce o viaţă normală datorită tratamentelor moderne, care se aplica şi în România.

Dr. Mihaela Ştefanescu, de la fundaţia Romanian Angel Appeal, ne-a explicat că fiecare persoană diagnosticată cu infecţie HIV este evaluată de o echipă medicală, i se face o încadrare, după care se hotărăşte care este tratamentul cel mai potrivit. Acesta se ajustează permanent, în funcţie de rezultatele analizelor. Cei care urmează tratamentul, aşa cum le este prescris, vin regulat la control şi au un stil de viaţă adecvat se bucură de o sănătate bună şi pot duce o viaţă normală, din toate punctele de vedere şi pentru un timp îndelungat. Folosirea prezervativului permite inclusiv o viaţă de cuplu normală.

Mai mult, o femeie seropozitivă are toate şansele să nască un copil perfect sănătos, dacă beneficiază de tratament adecvat. Dr. Mihaela Ştefănescu ne-a explicat că, fără nicio intervenţie medicală, 30% dintre femeile infectate cu HIV nasc copii seropozitivi.

Însă astăzi se aplică, atât femeii cât şi copilului, un protocol de tratament care reduce cu mult riscurile. Doar 1-2% dintre gravidele care urmează tratamentul nasc copii infectaţi cu HIV.  

În prezent se derulează programe de prevenire a transmiterii de la mama la copil şi, bineînţeles, programe de prevenire a infecţiei cu virusul imunodeficientei umane. Potrivit dr. Mihaela Ştefănescu, rezultatele sunt încurajatoare.  

Din 1985 şi până în 2008 au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA peste 15.500 de români, aproape 10.000 fiind copii. Numărul deceselor a ajuns la aproape 5500.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter