Secretele zambetului tau

De Alexandra Ivan, pe

Auzi peste tot „zambetul e cartea ta de vizita”, „dintii tai vor ramane sanatosi daca ii perii corect”, „ata dentara e indispensabila” si nimeni nu isi ia o pauza de respiro sa-ti explice…

…exact cum sta treaba cu igiena dentara. In mod normal, stomatologul tau e cel care ar trebui sa faca asta, dar daca esti genul care „uita” de controlul semestrial, citeste cu atentie randurile de mai jos si incepe sa actionezi pana nu e prea tarziu – doar e mai bine sa previi decat sa tratezi, nu-i asa?

Igiena dentara de baza

90% dintre adulti sufera de boli ale gingiei, mai mult sau putin grave. Ceea ce inseamna ca, oricata atentie ar acorda igienei bucale, nu e niciodata de ajuns! Setul de baza pentru curatarea si protectia dintilor tai ar trebui sa cuprinda o periuta de dinti, ata dentara si apa de gura.

Ca sa simti efectele benefice, e nevoie sa te speli pe dinti de minim 2 ori pe zi (dimineata si seara, desi ideal ar fi dupa fiecare masa!) si durata unui periaj sa depaseasca, cu generozitate, trei minute. Sa nu crezi ca daca executi periajul apasat si cu viteza vei obtine rezultate mai bune: nu faci decat sa-ti sensibizezi dintii si gingiile!

Periaza lent, cu miscari precise, acordand atentie fiecarei zone (inclusiv partea din spate a dintilor de sus si maselele din spate!). Daca gingiile sangereaza, nu opri periajul: maseaza usor cu periuta zonele iritate si vei vedea ca in aproximativ doua saptamani sangerarea va fi redusa. Cateva specificatii „tehnice” care te vor ajuta sa faci alegerile bune pentru dintii tai:

Periuta de dinti: trebuie schimbata o data la trei luni pentru ca se uzeaza si-si pierde eficacitatea! Exceptii: daca ai una electrica, trebuie sa o inlocuiesti o data la sase luni (totusi, in unele cazuri producatorul specifica pe eticheta o durata mai mare de functionare si o poti pastra mai mult); daca ai gingii sensbilie, schimba periuta la fiecare 4-6 saptamani, ca sa te asiguri ca nu retine bacterii (poti alege una mai mica, pentru copii; sau una cu perisori extra-fini: Colgate 360 Sensitive). Nu uita sa clatesti bine periuta cu apa calda dupa fiecare folosire. Daca ai fost bolnava, inlocuieste-o indata.

Ata dentara: se stie ca periuta indeparteaza doar 70% din bacteriile de pe dinti, restul ramanand bine ascunse in spatiile dintre ei. Stomatologii recomanda sa folosesti ata dentara dupa fiecare periaj. Urmeaza intocmai instructiunile de pe ambalaj si nu tensiona prea tare, pentru ca astfel dintele va fi curatat doar partial.

Exceptii: daca ai deja o lucrare, consulta-ti dentistul inainte de-a utiliza ata dentara.
Apa de gura: Foloseste-o dupa fiecare periaj, clatind energic timp de 20-30 de secunde. Are un miros placut, iti confera o senzatie de prospetime si, cel mai important, previne aparitia tartrului si poate reda, in timp, culoarea naturala a dintilor. Iti recomandam apa de gura Lacalut Aktiv in combinatie cu pasta de dinti din aceeasi gama, care protejeaza impotriva parodontozei si cariilor, reducand vizibil si sangerarea gingiilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter