6 reguli simple pentru o viaţă sănătoasă

De Libertatea pentru femei, pe

În magazine sunt o mulţime de produse, care mai de care mai atractive. Dar ştii care sunt cele mai indicate pentru siluetă şi sănătate? Iată ce alegeri ar trebui să faci, fără să renunţi la desertul tău preferat.
Eposibil ca până când să descoperi alimentaţia care ţi se potriveşte să treacă ceva timp, dar important este ca aceasta să îţi placă şi să o respecţi permanent. Când un plan alimentar nu funcţionează, nu-i nimic, încearcă un altul şi până la urmă vei reuşi! Ia în considerare variantele sănătoase pentru a te simţi şi arăta foarte bine.

►Axează-te pe mâncare naturală

O nutriție bună începe cu elementele de bază: cereale integrale, fructe şi legume proaspete, grăsimi sănătoase, precum și surse de proteine slabe. Aceste tipuri de alimente oferă multă energie, un bun control al greutăţii pe tot parcursul vieții, fiind și ingredientele cheie recomandate la orice vârstă. Fă-ţi aprovizionarea cu fructe şi cu legume cu frunze verzi. Include, de asemenea, cereale integrale (fulgi de ovăz, orez brun, paste din grâu integral, pâine din grâu integral sau multicereale, brioşe cu tărâțe) şi alte produse care să furnizeze necesarul de fibre. Multe fibre conţin şi fructele (mere, portocale, fructe de pădure, căpşune, nectarine, prune) şi legumele (salată verde, fasole, linte, mazăre, năut). Orientează-te spre produsele minimum procesate şi spre cele pe care să le mănânci în stare naturală.

►Consumă alimente cu fier

Asigură-te că furnizezi organismului destul fier. O mare parte dintre femei nu ţin cont de acest aspect, iar din meniul lor lipsesc multe alimente importante. Pentru un aport optim de fier, orienteză-te spre carnea roşie slabă, ficat, linte, spanac, migdale. Pulpele de pui oferă de asemenea fier, ușor de asimilat, şi zinc, de două ori mai mult decât în pieptul de pui.

►Nu mânca prea multe proteine

Proteina este, într-adevăr, o parte esențială a oricărei diete sănătoase, dar dacă mănânci prea multe proteine de origine animală, cum niciun exces nu este bun, şi în acest caz s-ar putea să-ţi dăuneze. Consumul unei cantităţi mari de proteine duce la pierderea de calciu, iar în timp, ar putea duce la o scădere a densității osoase şi la osteoporoză.

►Bea mai puţină cafea

Femeile care sunt mari amatoare de cafea ar trebui să aibă mai multă grijă. Consumul de cofeină influenţează balansul hormonal şi favorizează totodată pierderea calciului din organism. Limitează-te la o ceaşcă pe zi.

ÎNTĂREȘTE-ŢI OASELE!

Sănătatea oaselor poate fi protejată prin consumul de alimente bogate în calciu şi  magneziu în asociere cu vitamina D. Cantitatea zilnică de calciu recomandată variază de la 400 până la 1200 mg/zi. Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate, legumele cu frunze verzi, fulgii de ovăz și alte cereale, tofu, varza, fasolea verde şi usturoiul. Pentru o mai bună asimilare, medicii recomandă să luăm calciul împreună cu magneziul. Cele mai bune surse ale acestuia din urmă sunt legumele cu frunze verzi, sucurile de fructe de vară, broccoli, castraveţii, fasolea verde, ţelina, semințele de dovleac, de floarea-soarelui, de susan sau de in. În ce priveşte vitamina D, doza recomandată este de 400-1.000 UI/zi. Obții vitamina D la aproximativ o jumătate de oră după expunerea directă la lumina soarelui și din alimente, inclusiv suplimente. Somonul este o sursă excelentă de vitamina D, dar şi creveții, codul sau ouăle.

GUSTOS ŞI DIVERSIFICAT

„De multe ori, oamenii își imaginează că alimentația sănătoasă înseamnă doar salate, legume fierte, piept de pui fiert sau la grătar și în general preparate anoste și fără gust. Nu există niciun motiv pentru a ne rezuma doar la câteva alimente sau a pregăti hrana într-un mod sărăcăcios și plictisitor. Putem avea o alimentație savuroasă, bogată în arome și gusturi, cu aspect plăcut și mai presus de toate hrănitoare și lipsită de riscuri pentru sănătate. Ne trebuie doar informațiile de bază despre ce ar trebui să eliminăm complet (în general alimente excesiv procesate, artificiale), ce ar trebui să consumăm cu măsură (grăsimi saturate, dulciuri concentrate, sucuri, alcool) și modalitățile de gătire pe care ar trebui să le preferăm (abur, fierbere, cuptor şi din când în când grătar). Un alt principiu important este să mâncăm cel puțin jumătate din alimente în forma lor crudă (ne referim aici la fructe, legume, alte plante și cereale).”
DR. ŞERBAN DAMIAN Nutriţionist sportiv acreditat CIO Centrul de nutriţie Superfit www.superfit.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter