Gingivita, boala cu mai multe fețe. De ce este periculoasă pentru femeile însărcinate

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Luni, 13 februarie 2023, 12:44

Gingivita poate apărea cu precădere la femeile însărcinate și poate duce la o naștere înainte de termen, conform unui studiu realizat recent de cercetătorii din Germania. De altfel, gingivita ocupă locul 6 printre cele mai răspândite boli. Ea poate duce la pierderea dinților, dar poate afecta și întregul organism.

Medicul stomatolog Sorina Stroe ne explică totul despre evoluția acestei boli și despre complicațiile pe care le poate avea.

Femeile însărcinate pot întâmpina probleme la nivel dentar

„Sarcina este sau ar trebui să fie una dintre perioadele cele mai frumoase din viața unei femei. În același timp însă, această perioadă aduce organismul într-o stare mai fragilă și îl predispune unor diverse probleme, inclusiv la nivel dentar”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce sunt femeile însărcinate predispuse la gingivită

Una dintre problemele la care femeile însărcinate sunt predispuse este gingivita, etapa incipientă de dezvoltare a bolii parodontale. „Gingivita constă în inflamarea gingiilor, fie pe fondul acumulării de placă bacteriană la nivelul suprafețelor dentare și a șanțului gingival, fie pe fond hormonal. Un studiu realizat recent pe femeile care au născut înainte de termen arată că incidența gingivitei a fost foarte mare, comparativ cu femeile care au născut la termen”, explică specialistul.

Cum știm că suferim de gingivită

Atunci când această afecțiune se instalează, gingiile sunt roșii și sângerează la palpare. „Sunt deci extrem de sensibile, ceea ce determină automat scăderea calității periajului dentar, astfel accelerându-se evoluția gingivitei și implicit simptomele pe care această afecțiune le oferă. Netratată, gingivita poate evolua în timp către stadiile mai avansate de boală parodontală.

Atunci, șanțul gingival se adâncește și apar pungile parodontale, niște „buzunare” ce colectează depozite și mai mari de placă bacteriană. În timp, apare și resorbția osoasă, iar, în fazele cele mai avansate, pacienții se confruntă cu pierderea dinților pe fondul mobilității date de resorbția osoasă”, adaugă

Cum poate fi prevenită gingivită

Mai întâi de toate, este foarte important să acordăm o atenție deosebită igienei dentare și să menținem obiceiurile corecte și sănătoase de igienă orală. „Ce înseamnă acest lucru? Ne spălăm corect pe dinți, folosim mijloace auxiliare de igienă interdentară, cum ar fi dușul bucal sau periuțele interdentare. De asemenea, avem grijă să includem în ritualul nostru zilnic de curățare a dinților apa de gură și evităm folosirea aței dentare, care poate traumatiza țesuturile moi, accelerând procesul de retracție gingivală.

Dacă optăm pentru un periaj manual, îl efectuăm fără a apăsa pe periuță, cu mișcări ce urmăresc sensul de creștere a dinților (de la gingie spre vârf), iar în cazul unui periaj electric alegem periuțe cu senzor de presiune, variante care nu ne vor permite să folosim presiune excesivă.

Nu în ultimul rând, ne prezentăm regulat la cabinetul stomatologic pentru controale, chiar și în perioada sarcinii. Facem acest lucru atunci când ne recomandă medicul și ori de câte ori apare o problemă sau suspectăm posibilitatea apariției unei probleme.

Este esențial să facem tot ce putem pentru a nu crea condiții de naștere prematură, pentru că este știut faptul că bebelușii născuți înainte de termen sunt mai predispuși să aibă greutate mică la naștere și la diferite tulburări de dezvoltare, cel puțin în perioada primilor ani de viață”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter