Ce boli luăm de la animalele de casă

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 05 august 2020, 14:35

Mulţi împărţim acoperişul, patul, canapeaua, ba chiar şi masa uneori, cu un animal de companie. Pe lângă dragoste necondiţionată, acesta poate să ne „ofere“ şi câte o problemă de sănătate.
Câteva cazuri de boli luate de la animale, precum rabia şi boala Lyme, intens mediatizate în ultima pe-
rioadă, i-au făcut pe mulţi să privească animalele, chiar şi pe cele „arestate“ în apartamente, cu alţi ochi: din paznic credincios, câinele din curte s-a transformat într-un focar de purici şi căpuşe periculoase, iar blânda pisică a bunicii a început să fie gonită din casă de teama toxoplasmozei, o boală ce poate afecta grav copiii nenăscuţi. Ca să nu îţi mai faci atâtea griji, cel mai bine este să ştii cu ce ai de-a face, la ce te expui. Odată informată, nu te vei mai teme – uneori inutil – de contactul cu animalele..

Care sunt cele mai întânite zoonoze

Psitacoza, toxoplasmoza, borelioza sau leptospiroza sunt numai câteva dintre denumirile bolilor pe care omul le poate face molipsindu-se de la animale. Au şi o denumire dedicată: se numesc zoonoze. E drept că multe dintre bolile periculoase provin de la animale sălbatice, cum ar fi rabia (turbarea), dar sunt destui microbi, paraziţi sau virusuri cu care te poţi pricopsi de la colegii necuvântători de apartament. Mai ales că, în multe situaţii, animalele sunt doar purtătoare ale acestor maladii, deci nu au niciun semn aparent de boală.

Câinele, campion la transmis germeni

Cea mai temută boală pe care o pot transmite cânii (dar nu doar ei) este turbarea – rabia. Virusul turbării se găseşte la multe animale sălbatice, iar câinii pot ajunge în contact cu ele relativ frecvent. Partea bună este că îţi poţi feri animalul de această boală incurabilă prin  vaccinare. Câinii pot fi purtători de paraziţi interni, precum viermii intestinali, care pot fi transmişi omului, sub formă de ouă şi larve, prin salivă şi fecale. Larvele sunt atât de periculoase că pot pene-tra prin piele (de exemplu, dacă mergi desculţ printr-o curte în care câinele îşi face nevoile oriunde), ajungând în circulaţia sanguină şi apoi în orice organ. Unii paraziţi au drept gazdă intermediară diverse specii de purici şi căpuşe, cu care câinele se poate pricopsi printr-o simplă plimbare într-un parc neîngrijit, cu iarbă mare, sau prin pădure. Dintre aceştia devine de temut Borelia, care provoacă boala Lyme, devenită mult mai frecventă în ultimii ani inclusiv la noi în ţară. Practic, paraziţii atacă pielea, nervii, sistemul osteomuscular şi pe cel cardiac, dând tot felul de manifestări, a căror gravitate poate fi importantă dacă boala nu e depistată la timp.
O altă boală cu care stăpânii de câini se pot contamina este leptospiroza, o infecţie bacteriană severă, care poate afecta multiple organe interne. Microorganismul este adesea transmis de rozătoare, iar oamenii şi câinii se pot infecta prin apa, hrana sau solul contaminate cu urină de la animalele purtătoare sau bolnave. Bacteria traversează mucoasele şi se răspândeşte cu rapiditate în organism.

Nici păsărelele nu sunt inofensive

Papagalii, peruşii, canarii sau porumbeii pot şi ei să-i îmbolnăvească stăpânii de psitacoză – boala se manifestă cu febră, dureri de cap şi musculare, tuse şi dificultăţi de respiraţie. E provocată de o bacterie, aşa că se poate trata cu antibiotice.

Stiai ca… exista pasari care pot vorbi?

«Zgârieturi» de pisică

„Boala ghearelor de pisică“, numită ştiinţific bartoneloză, e de departe cea mai întâlnită afecţiune pe care oamenii o fac din cauza pisicilor. E vorba de o inflamaţie a ganglionilor limfatici însoţită de puţină febră, apărută în urma unei muşcături sau zgârieturi de pisică. Pe cât e de comună (80% dintre copiii de 12 ani au deja anticorpi, semn că au făcut boala), pe atât este de nepericuloasă. Mai periculoase sunt însă infec-
ţiile cu diverse protozoare, precum Giardia şi Toxoplasma. Giardia poate provoca diaree atât pisicii, cât şi omului, microorganismul provenind, cel mai adesea, din apa de băut infestată. Toxoplasma este periculoasă şi ea, dar numai pentru anumite categorii: persoane cu sistem imunitar slăbit şi gravide care fac infecţia în timpul sarcinii, riscurile de malformaţii pentru făt fiind importante, mai ales în primul trimestru. Protozoarul se găseşte pretutindeni în natură,  dar de reprodus nu se poate reproduce decât în organismul felinelor, de unde este eliminat prin fecale, sub formă de ouă microscopice. Omul se poate infecta manipulând litiera pisicii, consumând carne infectată care nu a fost suficient preparată sau zarzavaturi contaminate, deci igiena este cea mai eficientă manevră de prevenire a bolii. În plus, ca şi în cazul bartonelozei, o bună parte din populaţie are deja anticorpi încă din copilărie (statisticile variază între 20% şi 80%), aşa că, în cazul în  care există o pisică în familia unei gravide, nu e nevoie ca felina să fie exilată din casă, ci doar să-i cureţe altcineva litiera.

Cum te protejezi pe tine şi pe animalul de casă

Cele mai importante măsuri pentru a te proteja pe tine şi a-ţi feri şi animalele de zoonoze ţin de igienă şi de bunul-simţ. Sfaturile sunt oferite de dr Niculina Mocanu, de la Doctor’s Vet Univers (doctorvet.ro)
> Spală-te pe mâini înainte de a mânca şi după ce te-ai jucat cu câinele sau cu pisica.
> Programează-ţi animalele la control veterinar anual, care să includă şi vaccinările periodice, şi examen parazitologic.
> Deparazitează extern câinele şi pisica în fiecare lună, chiar mai frecvent dacă animalele stau afară. Nu le spăla apoi mai multe zile!
> Nu lăsa pisica să te lingă pe faţă sau să lingă ustensile de bucătărie ori farfurii.
> Mergi la medic dacă ai fost muşcată de animale. Ele pot fi purtători sănătoşi ai unor microbi.
> Dacă animalul e năpădit de căpuşe, nu e suficient să le îndepărtezi. Du-l şi la veterinar, are nevoie de tratament supli-mentar!
> Evită să hrăneşti pisica cu carne crudă.
> Curăţă litiera de materii fecale zilnic, folosind lopăţică sau mănuşi. Periodic, spală litiera cu apă şi detergent antibacterian.
> Lucrează în grădină cu mănuşi de protecţie şi evită să umbli desculţă.
> Tunde gazonul frecvent şi stropeşte-l cu soluţii antiparazitare pentru a îndepărta căpuşele după fiecare ploaie.

Animalele ne şi însănătoşesc

Există studii care arată că prezenţa animalelor de companie are efecte benefice asupra sănătăţii umane. Pe lângă faptul că ne dau oportunitatea de a socializa, de a face mişcare şi de a petrece  mai mult timp în aer liber, ele ajută la:
> scăderea tensiunii arteriale;
> reglarea colesterolemiei şi a trigliceridelor;
> diminuarea senzaţiei de singurătate;
> tratarea depresiei şi a autismului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter