Răceala – care sunt complicaţiile şi cum să le previi

De Libertatea pentru femei, pe

Curge nasul, tusea nu-ți dă pace și te cuprinde moleșeala. Nici nu-ți dai seama când apare și febra. Iei câteva pastile și crezi că răceala a trecut. Dar sechelele rămân și pot fi periculoase!
Așa-i românul. Și când e bolnav, evită medicul și se tratează cu ce-i pică în mână. Și ajunge la specialist
numai când chiar nu mai poate. O aspirină, un antibiotic, un leac băbesc… Nimeni nu se mai gândește că orice numim cu toții răceală sau gripă e contagioasă, se răspândește rapid, duce la complicații grave și la deces.

Fuga la medic!

„Gripa reprezintă o gravă problemă de sănătate publică, iar când pacienţii dezvoltă complicaţii este necesară spitalizarea. Conform estimărilor OMS, între 5 şi 15% din populaţie e afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale, boala gripală afectând persoanele de orice vârstă”, spune dr. Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Nu-i de glumă cu răceala. Și iată 4 boli grave cu care te poți alege.
Răceală sau alergie? Vezi cum faci diferenţa!

1. Pneumonia

Când tusea, chiar și după ce crezi că ți-a trecut răceala, mai e însoțită şi de febră, junghiuri în regiunea coastelor, se poate suspecta o pneumonie. Este vorba despre o infecție a plămânilor greu de tratat, care necesită în multe cazuri spitalizare. Numai că, dacă încercăm să scăpăm de ea cu tratamente „după ureche”, în timp, afectează rinichii şi inima, putând duce chiar la deces. „Dacă boala e depistată târziu, se poate complica, pacienţii fiind expuşi riscului de a face abces pulmonar sau insuficienţă respiratorie”, spune conf. dr. Florin Mihălţan, președintele Societății Române de Pneumologie.
Cum să combaţi eficient pneumonia

2. Anexita

Este o inflamație a ovarelor și trompelor uterine. Apare, de obicei, după petrecerea unui timp îndelungat în frig, concomitent sau nu cu o răceală clasică. Studiile arată că 4 din 5 femei suferă din cauza ei. Netratată corespunzător, duce la dereglări menstruale și chiar la imposibilitatea de a mai face copii.

3. Otita

De obicei, un anumit tip de otită își face apariția în urma unor infecții virale. Dar și inflamarea amigdalelor poate favoriza apariția unor infecții din sfera ORL. Cel mai des e întâlnită la copii, dar afectează și mulți adulți, cu precădere în sezonul rece, ca urmare a unei răceli puternice. Însă sunt predispuse doar persoanele sensibile, cu un sistem imunitar deficitar. Există şi situaţii în care otita netratată bine dă complicații, ajungând până la mastoidită și meningită, dar și la surzenie.
Otita, afecţiunea care îţi poate distruge auzul

4. Astmul

O banală bronșită sau inflamarea căilor respiratorii se poate transforma într-o boală nevindecabilă, cu consecințe grave pe termen lung. Astmul este cea mai de temut afecțiune care poate surveni după răceli netratate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter