Primul om infectat cu un virus de calculator

De Erika Chivu, pe

O infecţie cu un virus nu este deloc o noutate, ni s-a întâmplat tuturor. Dar ce te faci dacă virusul este unul informatic? Un britanic este primul om din lume infectat cu un virus de computer.
Dr. Mark Gasson spune că este primul om din lume infectat cu un virus informatic. De fapt, nu el a fost atins de virus, ci un microcip pe care şi l-a implantat în mâna stângă.

Este vorba de o formă puţin mai sofisticată a cipurilor care se folosesc pentru identificarea animalelor. Micul aparat implantat sub piele îi permite doctorului să deschidă uşi computerizate şi îi acordă acces exclusiv la telefonul său mobil.

De mult timp se vorbeşte despre introducerea microcipurilor ca metodă de identificare a persoanelor, una foarte controversată de altfel. Se pare că cei care sunt împotriva dispozitivelor au de acum un alt motiv de îngrijorare.

Cipurile şi implanturile digitale vor fi atacate de viruşi

E drept că dr. Gasson s-a infectat intenţionat cu virusul de calculator, dar el spune că, odată ce microcipurile vor fi folosite la scară largă, oricine se va putea infecta. Virusul pe care îl are doctorul se poate transmite la sistemul computerizat ce deschide uşile biroului său, urmând ca apoi să ajungă la toţi cei care folosesc un cip ca să treaca pe acolo.

Şi nu e vorba doar de cipurile implantate sub piele. Se presupune că în viitor, dispozitivele medicale, precum implanturile cohleare sau pacemarkerele, vor fi mult mai evoluate şi probabil că vor conţine un mic computer. Atunci va fi posibil ca şi aceste aparate să fie infectate cu viruşi informatici.

„Aceste tehnologii au beneficii, dar şi riscuri. Într-un fel ne îmbunătăţesc viaţa, dar ca şi alte tehnologii moderne, de exemplu telefoanele mobile, devin vulnerabile în faţa unor ameninţări precum viruşii informatici sau problemele de securitate”, a declarat dr.  Mark Gasson pentru BBC News.

Chiar şi aşa, el crede că dispozitivele implantabile vor fi foarte folosite în viitor, oamenii fiind dispuşi să-şi asume riscurile, dacă respectivele aparate le îmbunătăţesc în vreun fel viaţa.

Doctorul atrage atenţia că cei care poartă în prezent un pacemaker sau un alt dipozitiv asemănător nu trebuie să-şi facă griji. Aparatele de astăzi nu sunt încă atât de evoluate încat să poată fi virusate.

Cipurile pentru oameni se testează de câţiva ani

Chiar dacă par de domeniul ştiinţifico-fantastic, cipurile implantate sub piele există de mulţi ani. Unul din primii purtători a fost Derek Jacobs, un adolescent supradotat, geniu al computerelor. Tânărul, care ceruse să facă parte din experiementele cu cipuri, a murit la 18 ani, într-un accident de motocicletă, prilej de comentarii pentru adversarii cipurilor. „Dispozitivul l-a ucis”, a fost reacţia tuturor.

Deocamdată, singurul microcip aprobat de FDA pentru implantarea la oameni este VeriChip, produs al unei companii americane. Microcipul, ce poate avea dimensiuni variabile, se implantează în braţul drept, între umăr şi cot şi a fost inventat pentru identificarea persoanelor.

Odată scanat pe o anumită frecvenţă şi cu un anumit aparat, cipul emite un număr format din 16 cifre, ca un cod de bare, număr ce este asociat cu informaţii dintr-o bază de date. De exemplu, prin scanarea braţului se poate obţine identitatea unei persoane, fişa medicală, adresa şi locul de muncă, sau alte informaţii, în funcţie de setările cipului.

Pro şi contra cipurilor

Printre autorităţile americane există persoane care încurajează folosirea cipurilor şi, dacă ne gandim un pic, vom constata că au dreptate. Un fost ministru al sănătăţii din SUA spunea că cipurile ar fi de mare ajutor în situaţii de urgenţă: medicul scanează braţul persoanei rănite şi obţine pe loc informaţii despre istoricul său medical, tratamentele pe care le face, eventualele alergii la medicamente, etc.

Oamenii de afaceri bogaţi din America de Sud abia aşteaptă să-şi poată implanta cipurile pentru a fi găsiţi mai uşor în cazul în care sunt răpiţi. În unele ţări ale acestei zone răpirile sunt la ordinea zilei, răufăcătorii urmărind să se îmbogăţească de pe urma recompenselor.

Pe de altă parte, există, aşa cum era de aşteptat, şi oponenţi ai VeriChip. Pe lângă oamenii credincioşi, care cred ca un cip este semnul diavolului, sunt persoane care îşi fac griji în legătură cu intimitatea celor „însemnaţi”. VeriChip oferă posibilitatea de a citi informaţiile tuturor celor care deţin un dispozitiv adecvat. Astfel, oricine ar putea să-ţi afle numele sau alte informaţii private.

Mai mult, există voci care susţin că chipurile ar putea fi asociate cu cancerul, boala ce apare deja la unii din câinii cu cipuri implantate. Pe de altă parte, cancerul este o boală frecventă şi la câini, aşa că nu se poate stabili o legătură între sănătatea animalului şi dispozitivul de identificare.

Ce ne rezerva viitorul nu se poate şti cu siguranţă, însă exista şanse mari ca cipurile să devină o banalitate în următorul deceniu. Aşa cum spunea Dr. Mark Gasson, aceste dispozitive au avantajele ca şi dezavantajele lor şi numai timpul ne va lămuri cum stau lucrurile.

Ai fi de acord să ţi se implanteze în corp un cip de identificare?


Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter