Când devin mutațiile virusului din spatele COVID-19 prea periculoase

De Unica.ro, pe
Noile variante ale virusului care duce la COVID-19 au dus la o răspândire mai rapidă a acestuia, iar oamenii se întreabă cât de periculoase pot deveni ele.

Conform profesorului Wendy Barclay, care este virolog la Imperial College Londra, saltul virusurilor de la oameni la animale este arareori perfect. Capacitatea unui virus de a fi mai transmisibil este calculată în funcție de rata R0, adică numărul mediu de persoane pe care un bolnav îl infectează.

Rata R0 era de 2,5 atunci când a izucnit pandemia în Wuhan, în anul 2019. În cazul variantei Delta a virusului, ea este de 8. Prin comparație, rata la oreion și pojar este de 12, respectiv 18.

„Virusul ne-a surprins pe toți. Este dincolo de orice ne așteptam”, a declarat Aris Katzourakis, care a studiat evoluția virală la Universitatea Oxford, după cum arată Libertatea. „Faptul că s-a întâmplat de două ori în 18 luni, două variante (Alpha și Delta) fiecare cu 50% mai transmisibilă, este o schimbare fenomenală”.

Citește și: De ce femeile sunt de patru ori mai predispuse la COVID-19 de lungă durată decât bărbații

Citește și: Când va intra în vigoare certificatul digital pentru COVID-19 în România

Citește și: Liderii Uniunii Europene vor o nouă anchetă OMS cu privire la originea pandemiei de COVID-19

Citește și: Verdict OMS: vaccinurile anti-COVID-19, eficiente împotriva tuturor variantelor virusului

Katzourakis crede că este „prostesc” să încercăm să stabilim o rată estimativă de creștere, lucrurile fiind foarte imprevizibile. A oferit însă exemplul pojarului, al cărui rată poate crește până la 30 de ori și să provoace epidemii de mare anvergură.

Printre caracteristicile pe care virusul le poate folosi pentru a deveni mai transmisibl se numără îmbunătățirea modului de a pătrunde în celulele umane, timpul în care supraviețuiește în aer sau schimbarea modului de răspândire de la un om la altul. „În cele din urmă există limite și nu există un supervirus care va conține fiecare parte negativă a mutațiilor”, a subliniat Katzourakis.

Tot el a mai adăugat: „Este foarte posibil ca modificările virusului care îl fac mai bun la evitarea vaccinurilor să ajungă să compromită capacitatea sa de a transmite în sens absolut”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter