Și plămânii au nevoie de reabilitare

De Elena S. , pe

Recuperarea medicală a devenit un lux pe la noi, deși este absolut necesară în procesul de vindecare. Și nu trebuie ignorată, mai ales de către cei care suferă de afecțiuni pulmonare și respiratorii.
Specialiştii din branşa spun ca recuperarea me di cala e considerata „medicina a treia”. Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS) defineşte recuperarea ca fiind utilizarea tuturor mijloacelor menite sa reduca impactul afecţiunilor cauzatoare de dizabilitaţi şi handicap şi sa reintegreze persoanele suferinde în societate. În acest context, programul de reabilitare respiratorie reprezinta un complex de servicii adresate pacienţilor cu boli pulmonare cronice, cu scopul de a le spori performanţa fizica şi psihosociala.
Cum şi ce se recuperează
Ghidurile internaţionale, care se aplica şi în ţara noastra, prevad şi recomanda ca în programele de reabilitare pulmonara sa fie incluse intervenţii terapeutice precum antrenamentul fizic, strategii respiratorii, suport psiho-social si nutriţional, tehnici de conservare a energiei, toate presupunând reantrenarea respiraţiei si a tusei, drenaj bronsic si relaxare.
Finalitatea se traduce prin îmbunataţirea calitaţii vieţii, cresterea gradului de independenţa, reducerea numarului de spitalizari, ameliorarea simptomelor, în special, dispneea si complicaţiile, reducerea anxietaţii si depresiei. Astfel de programe li se adreseaza tuturor celor care sufera de afecţiuni pulmonare sau respiratorii, mai ales celor cu boli în stadii avansate sau cronice, pe termen lung. Fiecare pacient trebuie sa beneficieze de tratament personalizat, realizat de o echipa multidisciplinara de specialişti, formata din pneumologi, ORL-iţti, asistente, exploraţionisti, balneofizio-kinetoterapeuţi, dieteticieni sau nutriţionisti, psihologi si asistenţi sociali, alaturi de medicul de familie.
Beneficiile sunt semnificative
Reabilitarea pulmonara este un standard de îngrijire pentru pacienții cu boli pulmonare cronice. Aceștia ramân, de obicei, cu probleme de sanatate chiar și dupa tratamentul medicamentos. Însa, în urma programului de reabilitare, simptomele bolii se amelioreaza și crește simțitor calitatea vieții. Astfel, toți cei ce au de suferit de pe urma funcției respiratorii compromise, se pot bucura de o viața normala și chiar de placerea practicarii unui sport.
Din aceasta categorie fac parte pacienții cu astm, bronșite cronice, emfizem pulmonar, BPOC, fibroza chistica, boli interstițiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielita si anomalii ale cutiei toracice, sau chiar cu un cancer pulmonar stabil. De menționat, ca reabilitarea e parte integran ta a tratamentelor pre-și post operatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar sau pentru orice intervenție chirurgicala toracica ori abdominală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter