Ce spun unghiile despre sănătatea ta

De Erika Chivu, pe

Unghiile pot fi un barometru al sănătăţii tale, dacă ştii să citeşti mesajul pe care ţi-l transmit. Află ce înseamnă dacă ai unghiile albe, galbene sau dacă se exfoliază foarte mult.
Unghiile palide, albăstrui sau care îşi schimbă forma pot fi semnul unei boli netratate a plămânilor, inimii sau a pielii.

Culoarea unghiilor, un indicator al sănătăţii

Unghiile unei persoane sănătoase sunt rozalii, culoarea ţesutului de sub ele. Când devin albe sau foarte palide, este posibil să suferi de o anemie, o lipsa a nutrienţilor  sau o boală hepatică. O problemă la ficat trădează şi unghiile albe cu vârfuri mai închise la culoare. Dacă şi pielea devine galbenă – icter – atunci e clar că ficatul suferă.

Când unghiile capătă o tentă de albastru, înseamnă că ţesuturile nu primesc suficient oxigen. Poate fi vorba de o boală a plămânilor sau un diabet.

Când unghia în sine se îngălbeneşte, este posibil să ai o onicomicoză, adică o infecţie fungică a unghiilor. Dacă nu te tratezi este posibil ca unghiile să-şi schimbe cu totul aspectul: devin îngroşate şi „sfărâmicioase”.

Un simptom care ar trebui să te trimită la urgent la medic sunt dungile sau petele negre apărute pe ţesutul de sub unghii. De cele mai multe ori o unghie înnegrită este urmarea unei traume, de exemplu când îţi prinzi degetul în uşă. Însa în unele cazuri petele de sub unghii pot fi semnul unui melanom, cel mai periculos cancer de piele.

Ce arată forma unghiilor

Unghiile cu şanţuri sau mici denivelări pot reprezenta primul semn al psoriazisului. Este posibil ca şi culoarea unghiei să fie schimbată în roşu-maroniu. Este de reţinut acest aspect pentru că în unele cazuri psoriazisul începe de la unghii.

Unghiile sensibile care se exfoliază şi se rup uşor pot fi semnul unei afecţiuni tiroidiene. Dar în general, unghiile exfoliate sunt o urmare a stilului de viaţă: când îţi foloseşti unghiile drept unelte pentru a desface un capac sau a dezlipi o etichetă, ele suferă mici traume care nu rămân fără urmări.

Unghiile roase sunt rezultatul unui obicei de care se scapă cu greu. Dar în spatele lui s-ar putea ascunde o problema psihică, de exemplu o anxietate  sau o personalitate obsesiv-compulsivă. Dacă nu poţi să te abţii de la a-ţi roade unghiile poate ar fi cazul să mergi la un psiholog.

Deşi mai rare decât unghiile roase, unghiile concave, de forma unei linguri, trădează o lipsă de fier în organism.

Când îţi analizezi unghiile uită-te şi la pielea din jurul lor. Dacă ea este roşie şi umflată, ar putea fi vorba de o inflamaţie locală care trebuie investigată de un dermatolog.

Chiar dacă unghiile pot fi un indiciu privind existenţa unei afecţiuni, în general ele nu reprezintă primul semn. Dacă ai o problemă cu plămânii, vei observa că respiri cu dificultate înainte ca unghiile să-ţi devină albăstrii. Totuşi, nu strică să ţii cont şi de ceea ce îţi transmit unghiile tale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter