Educaţie sexuală: cum foloseşti pastila de a doua zi

De Erika Chivu, pe

Dacă în această vacanţă te-a luat valul şi ai uitat de contracepţie, pilula de a doua zi te ajută să eviţi o sarcină nedorită. Iată cum trebuie să o foloseşti.

Ce pilule de a doua zi găseşti în România

La noi, pilula de a doua zi se găseşte sub două nume de marcă: Postinor 2 şi Escapelle. Deşi acţionează la fel, cele două tipuri de pastile se administrează diferit.

Cât costă pilula de a doua zi în România

În farmaciile Sensiblu, găseşti Escapelle cu 87,30 lei, iar Postinor 2 cu 74,20 lei. La City Pharma, medicamentele costă 63,75, respectiv 59,13 lei. În farmaciile Dona, Escapelle te costă 57,39 lei, iar Postinor 2, 60,33 lei.

Cum se ia pilula de a doua zi

Înainte de administrare, citeşte cu atenţia prospectul, iar dacă ai nelămuriri cere sfatul farmacistei sau al medicului. Contraceptivele de urgenţă se iau la maxim 72 de ore după actul sexual neprotejat şi cu cât le iei mai repede cu atât mai bine.
Postinor 2 se ia în două doze, prima la maxim 72 de ore după sex, iar a doua la 12 ore după prima. Escapelle se ia în doză unica, la maxim 72 de ore după sexul neprotejat.

La ce să te aştepţi după ce iei pilula de a doua zi

Pentru informaţii detaliate, citeşte prospectul produsului ales. În mare, reacţiile adverse merg de la greaţă şi oboseală, până la vărsături, dureri abdominale, sângerări vaginale care pot dura până la câteva zile. Însă unele femei nu constată niciun fel de efect secundar după ce iau pastila de a doua zi.

Care sunt contraindicaţiile

Care orice medicament, contraceptivele de urgenţă nu se pot administra oricui. Este mai bine să renunţi la ele dacă ai inflamaţii în zona pelvină, infecţii genitale, anomalii uterine, afecţiuni hepatice sau renale. Dacă bănuieşti că eşti deja însărcinată, dacă ai suferit un avort în ultimele luni, dacă ai diiabet, probleme circulatorii, etc este bine să consulţi medicul înainte să iei pilula de a doua zi.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter