Două kilograme în plus nu înseamnă obezitate

De Erika Chivu, pe

Multe din femeile care se consideră „grase” şi sunt tot timpul la dietă nu au mai mult de doua, trei kilograme în plus, faţă de greutatea ideală. Şi totuşi, două kilograme li se par 20…
… celor care îşi doresc o siluetă perfectă, iar de aici încep problemele de încredere în propria persoană.

Totuşi, câteva kilograme în plus nu ar trebui să te alarmeze şi nici să te arunce într-o cură de slăbire drastică. Mici fluctuaţii în greutatea corporală sunt absolut normale.

De exemplu, un kilogram în plus ar putea să provină dintr-un consum mare de sodiu – de exemplu, murături – mineral care favorizează retenţia apei în ţesuturi. Aşa se face că te trezeşti într-o dimineaţă cu un kilogram în plus, însă nu e vorba de grăsime ci de apă care va fi eliminată cu uşurinţă pe parcursul zilei.

Menopauza, medicamentele, reacţiile alergice şi bolile tiroidiene sunt alţi factori care te pot face să reţii apă în ţesuturi, deci să te „îngraşi” cu câteva kilograme.

La femei greutatea variază şi în cursul ciclului menstrual. În perioada premenstruală poţi să iei unul sau două kilograme care dispar în timpul menstruaţiei sau imediat după ea şi asta numai din cauza retenţiei de apă. Ca să nu mai fie atât de evidente efectele ei poţi să reduci cantitatea de sare consumată şi să bei mai multă apă.

Mai mult decât atât, unele femei suferă de sindrom premenstrual care se manifestă, printre altele, prin pofte alimentare care te fac să mănânci mai mult decât în mod normal. Şi, bineîţeles, poftele noastre sunt îndreptate către ciocolată, chips-uri, bomboane. În niciun caz către morcovi sau salată verde.

Chiar şi fără aceşti factori, ar fi greu să menţii o greutate constantă pe termen lung. Ideal este să fim realiste şi să ne menţinem într-o „zonă confortabilă” , la două – trei kilograme în plus sau în minus faţă de greutatea ideală.

Este util să te cântăreşti des pentru a ştii cum stai cu greutatea, mai ales dacă ai slăbit recent şi nu vrei să te îngraşi la loc. Însă, ca să nu devii obsedată de cântar, unii specialişti recomandă să ne cântărim doar lunea şi vinerea pentru că mulţi dintre noi tind să mănânce mult în weekend, stricând tot ce au obţinut în timpul săptămânii.

Dacă vineri cântăreşti mai puţin ca de obicei, atunci ai voie să mănânci ceva dulce în weekend. Dacă observi că ai mai multe kilograme, atunci poţi profita de weekend ca să faci puţină mişcare. Iar lunea poţi să vezi ce efect au avut zilele libere asupra siluetei tale.

Oricum, kilogramele nu sunt singurele care contează. Specialiştii americani de la Clinica Mayo au descoperit că o persoană poate avea un indice de masă corporală (IMC) normal şi totuşi, să fie supraponderală. Se întamplă din cauza grăsimi viscerale, un tip de grăsime care se depunde în jurul organelor interne şi care este mai periculoasă.

Greutatea ideală, o spun chiar şi nutritionistii, este aceea la care te simţi bine, atât fizic cât şi psihic, chiar dacă ceea ce arată cântarul nu este foarte plăcut.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter