Oxigenul, prieten sau dusman?

De Unica.ro, pe

Antioxidantii sunt acele molecule care impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi. Ei actioneaza  prin blocarea reactiilor in lant care sunt provocate de compusii inalt reactivi de oxigen, dar si prin impiedicarea formarii acestora prin reactia de oxidare, fiind oxidate, dar fara a forma substante nocive. De asemenea, tot printre cei care lupta impotriva radicalilor liberi se numara si substantele care sprijina actiunea directa a enzimelor antioxidante, precum unele minerale.

Antioxidantii pot fi clasificati in doua grupe: substante liposolubile, care protejeaza membranele celulare de efectele oxidarii si substante hidrosolubile, care actioneaza in interiorul celulei sau in ser.

Evidentierea acestor principii protectoare este in prezent obiectul multor cercetari medicale. Astfel, se considera ca alimentatia poate furniza principiile necesare pentru o buna functionare a mecanismelor antioxidante si poate oferi „material de constructie” de buna calitate, necesar pentru repararea stricaciunilor facute de radicalii liberi.

Printre principiile alimentare care pot contribui la combaterea efectelor oxidative se numara vitaminele (E, C, beta caroten sau alte carotenoide), mineralele (seleniu, zinc, cupru, mangan), ubiquinona, substantele din grupul fenolilor (fitoestrogeni, flovonoizi, acizi fenolici).

Fara a putea afirma cu certitudine care alimente sau ce regim pot vindeca sau preveni boli neurodegenerative sau chiar imbatranirea, cercetarile au identificat substante antioxidante in tomate (contin licopen), pepene verde, ceai verde, ceai negru, citrice, morcovi, etc. De asemenea, se pare ca exista antioxidanti si in soia, vin rosu, masline sau cafea.

In prezent, se desfasoara din ce in ce mai multe cercetari asupra principiilor alimentare care ar putea proteja organismul de stresul oxidativ existand si speranta ca ar putea fi descoperita o metoda de prevenire si chiar vindecare a bolilor degenerative si chiar a cancerului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter