Calorii mincinoase pe etichetele produselor

De Erika Chivu, pe

Verifici mereu numărul de calorii trecut pe eticheta alimentelor? Ar putea fi o pierdere de timp pentru că actualul sistem de calcul, folosit de producători, este vechi de 120 de ani.

Pentru cei care ţin dietă după dietă, asta ar putea fi o veste bună: multe alimente au mai puţine calorii decât scrie pe etichetă. Însă există şi aliment care au mai multe calorii decât crezi, spun cercetătorii.

Actualul sistem de calcul al caloriilor a fost gândit în 1889 şi trebuie înlocuit cu unul mai exact şi mai eficient, mai spun ei, adăugând că sistemul folosit astăzi păcăleşte consumatorul. Motivul? Nu se iau în calcul caloriile necesare pentru a mesteca şi digera mâncarea, calorii care ar trebui scăzute din numarul celor conţinute.

Dacă o prăjitura are 250 de calorii, iar un baton cu cereale are 300 de calorii, după noul sistem, ambele ar avea 275 de calorii. Prăjitura este mai uşor de digerat şi corpul absoarbe toate caloriile din ea, în timp ce o parte din cereale vor trece nedigerate prin sistemul digestiv, deci caloriile respective nu vor fi absorbite. În plus, pentru a mesteca şi digera batonul de cereale trebuie să arzi mai multe calorii.

Se pare că oamenii de ştiinţă vor insista pentru schimbarea sistemului de numărare a caloriilor. Şi au şi motive. Dacă mănânci 20 de calorii în plus pe zi, într-un an te alegi cu mai mult de un kilogram.

Nutriţionistul britanic dr. Geoffrey Livesey este unul din cei care cer schimbarea sistemului, motivând că din 1889 şi până acum s-au aflat multe lucruri noi care ar trebui aplicate.
Numărul de calorii scris pe eticheta unui produs este, astăzi, cu 25% mai mic sau mai mare decât cel real, în funcţie de aliment. Problema este că o masă completă poate să conţină mai multe alimente diferite, deci eroarea poate fi mult mai mare, în realitate.

De aceea, cei care ţin diete stricte, ce implică numărarea caloriilor, nu se pot baza pe informaţiile de pe eticheta.

Conform Daily Mail, metoda de calcul actuală a fost creată de Wilbur Olin Atwater, un chimist american. Acesta a ars alimentele pentru a vedea ce energie degajă căldura produsă. Apoi a estimat ce cantitate din această energie foloseşte corpul, calculând energia resturilor găsite în materiile fecale.

Astfel, chimistul a aflat că un gram de carbohidraţi produce patru calorii, un gram de grăsime înseamnă nouă calorii, iar un gram de proteine produce patru calorii. Din 1889 şi până acum, toţi producătorii au folosit aceste descoperiri.

Dar dr. Livesey şi mulţi alţi colegi nutriţionişti consideră că variază cantitatea de mâncare pe care o digeram, în funcţie de aliment. De aceea, numărul de calorii ce apare pe etichetă ar trebui recalculat în funcţie de energia netă metabolizabilă, adică numărul de calorii care rămân în corp, după ce alimentul respectiv este mestecat şi digerat.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter