Nucile – cum le foloseşti ca şi medicament

De Unica.ro, pe

Nucul, originar din Persia, este un arbore fructifer longeviv. Este înalt de peste 25 m şi are o coroană ca un buchet, foarte largă şi rotundă.
Înfloreşte în lunile aprilie-mai, iar fructele sunt bune de cules în luna septembrie. Rodeşte prima oară la 10 ani de la plantare, apoi anual.

Nucile sunt deosebit de bogate în substanţe nutritive. Conţin multă vitamina B (B1, B2), proteine, grăsimi şi glucide asimilabile. Deşi sunt bogate în grăsimi, nucile conţin grăsimi monosaturate şi polisaturate, care ajută la scăderea colesterolului.

Pe lângă vitaminele A, B, C şi E, nucile conţin şi fosfor, un mineral cu un rol important în buna funcţionare a sistemului nervos şi a inimii.   
Pentru consum, se recomandă în special nucile proaspete, deoarece nu sunt nocive pentru stomac.

Nucile uscate sunt mai greu de digerat, iar cele vechi sunt chiar iritante pentru tubul digestiv, de aceea, se consumă în cantităţi mici sau moderate.

Dar nu numai miezul de nucă este folosit, ci mai toate părţile nucului sunt utilizate: frunzele, scoarţa, mâţişorii, seva, mugurii şi chiar coaja de nucă.

â–º seva este foarte dulce şi favorizează eliminarea toxinelor;    
â–º mugurii se utilizează la prepararea unguentelor folosite la îngrijirea părului, fiind totodată eficiente şi în tratamentele de stopare a căderii părului;
â–º mâţişorii, frunzele şi cojile verzi au proprietăţi astringente. Infuziile folosite extern curăţă
rănile, creează o barieră împotriva infecţiilor şi grăbesc cicatrizarea;
â–º infuzia de frunze proaspete este tonică şi se recomandă la tratarea aftelor, abceselor, ulcerelor varicoase, eczemelor şi acneelor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter