Ce este normal să se întâmple atunci când ești însărcinată?

De Ileana Voicu Ghinea, pe

Multe dintre modificările care se întâmplă în sarcină ne panichează, de-a dreptul.
Avem impresia că numai nouă ni se întâmplă să avem picioarele umflate sau să respirăm greu și tindem să ne sunăm medicul și să ne plângem că ceva este în neregulă cu noi. Zilele trecute am avut ocazia să-l întâlnesc pe prof. dr. Radu Vlădăreanu, la un eveniment susținut în cadrul bazei Pescariu Sport&Spa, care a răspuns foarte bine și complet la această întrebare: „Ce este normal să se întâmple atunci când ești însărcinată?”.

Exlicațiile lui, mai jos!

1. Din cauza modificării metabolismului bazal, unele gravide pot avea intoleranță la căldură, acest lucru petrecându-se din cauza vasodilatației accentuate de la nivel cutanat. De asemenea, oboseala, nevoia de somn pe parcursul sarcinii sunt semne ale aceleași adaptări metabolice.

2. Sarcina este caracterizată de retenția de apă, spre sfârșitul periodei fiind normală apariția edemelor la nivelul membrelor inferioare, ele dispărând dacă ne întindem și ne așezăm picioarele pe o pernă, mai sus de nivelul capului. Totuși, atenție, creșterea în greutate de peste 750 – 1000 g pe săptămână reprezintă un semnal de alarmă pentru apariția unei complicații serioase: preeclampsia.

3. În sarcină cresc nevoile de proteine, acesta fiind datorat transferului care se face către făt. În plus, în sarcină lipidele totale cresc.

4. În sarcină, numărul hematiilor crește treptat. Din cauza faptului că puține dintre femeile care rămân însărcinate au rezerve suficiente de fier, în al doilea trimestru de sarcină pot apărea valori sub 11 ale hemoglobinei. De obicei, medicul care urmărește sarcina suplimentând aportul de fier.

5. În sarcină se produc modificări și la nivelul sistemului cardiac. Crește debitul cardiac, crește frecvența cardiacă. În plus, în prima jumătate a sarcinii tensiunea arterială scade, spre deosebire de ultima perioadă când aceasta revine la normal sau are valori puțin crescute. Este de reținut faptul că în timpul sarcinii este de evitat statul pe spate, din cauza faptului că se poate instala sindromul de venă cavă inferioară.

6. Femeia gravidă respiră mai profund și, pe măsură ce evoluează sarcina, diafragmul ascensionează, respirația realizându-se din zona toracică.

7. În sarcină pot apărea modificări ale simțului gustativ – multe dintre gravide având tendința de a alege alimente mai sărate, ceea ce poate reprezenta un mecanism fiziologic de creștere a aportului de sare. De asemenea, în sarcină greața și văsăturile sunt stări normale, la fel și constipația, din cauza faptului că se
înregistrează o creștere a absorbției apei în colon, la care mai contribuie și presiunea exercitată de uterul gravid.

8. În sarcină este normal să apară modificările tegumentare. Bunăoară, pielea apare mai destinsă, lucioasă. De asemenea, se observă o hiperpigmentație caracteristică – linia albă, vechile cicatrici, ceoasma gravidică. În plus, există și o hipersecreție sebacee și sudoripară.

9. Dacă aveți dureri de spate, nu vă speriați. LOrdoza lombară se accentuează, pentru că centrul de greutate se deplasează spre interior. De asemenea, apare o suprasolicitare a musculaturii dorsale a trunchiului și a extensorilor membrelor inferioare. În plus, se observă o hiperlaxitate ligamentară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter