10 mituri false despre fitness

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 septembrie 2019, 16:18

Nu tot ce se spune despre fitness e adevărat. Dar cum poţi face diferenţa? Doi experţi germani au analizat valabilitatea acestor afirmaţii şi au tras concluzia: majoritatea sunt false!
Ai ajuns să crezi că a fi piele şi oase înseamnă a fi în formă? Dacă da, atunci te înşeli. Doi antrenori de fitness germani,  Ingo Froböse şi Herbert Steffny, s-au hotărât să traseze o linie clară între adevăr şi minciună.

Transpiraţia arde caloriile

Multă lume încearcă să slăbească cu ajutorul saunei, crezând că astfel determină arderea grăsimilor. Experţii susţin însă că transpiraţia nu declanşează acest proces şi că doar activitatea fizică susţinută are astfel de rezultate. La saună, organismul pierde doar apă şi minerale, iar efectele se văd numai în combinaţie cu o dietă adecvată şi efort fizic. Dacă mergi la saună, consumă cât mai multe lichide, altfel rişti să te deshidratezi, ceea ce e rău atât pentru musculatură, cât şi pentru creier.

Consumul de energie începe abia după 30 de minute de exerciţii fizice

Din fericire, această afirmaţie este falsă. Corpul începe să ardă calorii chiar de când începi să depui efort. Limita de 30 de minute marchează intervalul după care consumul este suficient de mare încât să se treacă la arderea grăsimilor.

Se poate sări peste încălzire

Poate că ţi se pare inutil să mai faci mişcările de încălzire înainte de a te apuca propriu-zis de mişcare, dar e bine totuşi să nu sari peste această etapă. Experţii spun că încălzirea prin exerciţii uşoare este foarte importantă pentru corp, deoarece previne eventualele întinderi şi pregăteşte corpul pentru efort. Aşa se va ajunge cel mai uşor în etapa de consum al caloriilor.

Ajunge să faci sport o dată pe săptămână

Chiar dacă „o dată e mai bine decât deloc”, cine vrea să se păstreze în formă şi să fie sănătos nu trebuie să se ia după această vorbă. Specialiştii spun că sportul trebuie practicat de trei ori pe săptămână. La început ajunge jumătate de oră, iar după şase luni se poate trece la câte o oră. Vei vedea că dacă practici sport cu regularitate îţi va creşte şi rezistenţa la efort.

Febra musculară e semn că antrenamentul e eficient

Din păcate, nu este chiar atât de simplu. Febra musculară este un semn că musculatura nu este antrenată şi deci e nepregătită să facă faţă solicitărilor fizice la care este supusă. Durerile sunt cauzate de mici răni care afectează ţesutul muscular atunci când acesta e suprasolicitat. Când vei fi în formă, nu vei mai face febră musculară.

Greutatea constantă e bună

La numai o săptămână după ce nu mai depui efort fizic, masa musculară scade, iar masa de grăsime creşte. Nu este vorba de o transformare a muşchilor în grăsime, ci de o slăbire a lor din cauza lipsei de exerciţiu. Greutatea corpului poate să rămână aceeaşi, dar măsurarea indicelui de masă musculară va arăta că aceasta a pierdut teren în faţa grăsimii.

A fi în formă = a fi slabă

Este cât se poate de fals. Herbert Steffny e de părere că diferenţa între a fi slabă şi a fi în formă e enormă. Cele mai mari greşeli sunt reprezentate de curele de slăbire radicale, bazate pe înfometare, combinate cu medicamente de slăbit şi fumat, doar pentru a nu depăşi un anumit număr de kilograme. Fără antrenament, masa musculară scade, iar inima este afectată de nicotină. Multe din persoanele slabe sunt departe de a fi în formă.

E interzis să mănânci două ore după ce ai făcut sport

Din contră, este chiar indicat să mănânci în primele două ore după ce ai depus efort. În acest interval de timp, corpul are nevoie să îşi refacă rezervele de hrană pentru a se regenera, spune Ingo Froböse. Important e să nu se întâmple după ora 18.

Dacă faci sport, slăbeşti imediat

Nu există o garanţie pentru acest lucru. În mod clar, nu vei slăbi doar dacă faci zece abdomene într-o seară sau mergi cu bicicleta o oră. Secretul stă în regularitatea cu care practici sport şi în durata exerciţiului fizic. Şi nu uita că este absolut necesar un „echilibru negativ”, care presupune ca energia consumată să fie mai mare decât cea primită.

Sportul e riscant în timpul sarcinii

Acesta este un alt mit din cauza căruia multe viitoare mămici se îngraşă. Doar practicarea sportului în exces poate dăuna organismului, însă activităţile fizice uşoare sunt bine venite. Optează pentru  alergarea uşoară, mersul pe jos în ritm alert, înot sau activităţile fizice la cursurile specializate.

Vezi și trucuri care te ajută să scapi de febra musculară, pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter