Menopauza: cum să-i faci faţă mai uşor?

De Unica.ro, pe

Încetarea menstruaţiei este un proces mai complicat decât pare. Ea implică o serie întreagă de schimbări în organism, dar şi de dificultăţi psihologice.

Protejează-te!

Deoarece înainte de menopauză   menstruaţiile sunt neregulate, poţi rămâne însărcinată la fel de uşor ca şi înainte. Prin urmare, nu te încrede în metoda calendarului pentru a te proteja.

Vârsta de 45-55 de ani marchează în viaţa unei femei sfârşitul fertilităţii. Nu este vorba despre un proces care se întâmplă doar unora. Toate vom trece la un moment dat prin experienţa menopauzei. Cu toate acestea, trebuie reţinut: menopauza nu este o boală! Este o schimbare căreia îi poţi face faţă fără probleme dacă o înţelegi cum trebuie.

Recunoaşte simptomele

Multe femei se alarmează atunci când asociază simptomele pe care le au cu tot felul de boli imaginare. Dar ţi-ai pus până acum problema că simptomele sunt semnele unui fenomen normal, cum este încetarea ovulaţiei?

Iată cele mai des întâlnite manifestări ale menopauzei:

â–º bufeuri – valuri de căldură, însoţite de înroşirea pielii şi transpiraţii abundente. Durează în general 2-3 minute; dispar după câteva luni, în care organismul se adaptează noului echilibru;
â–º menstruaţia devine neregulată şi apoi se opreşte;
â–º tulburări de somn – îţi vine greu să adormi sau e posibil să te trezeşti în toiul nopţii, fără nici un motiv;
â–º apariţia bolilor cardiovasculare;
â–º creşterea nivelului de grăsimi din sânge va atrage după sine creşterea tensiunii arteriale şi formarea depozitelor de grăsimi pe pereţii arterelor (ateroscleroză);
â–º tulburări psihice – cum sunt schimbările de dispoziţie, iritabilitatea, depresia, teama, lipsa capacităţii de concentrare;
â–º tulburări sexuale – pot fi atât de natură fizică, prin uscarea mucoasei vaginale şi apariţia durerilor în timpul contactului sexual, cât şi de natură psihică, manifestate prin teama de pierdere a feminităţii;
â–º apariţia infecţiilor urinare şi vaginale, din cauza subţierii ţesutului vaginal;
â–º uscarea pielii şi subţierea firului de păr şi a ţesuturilor; acest lucru determină şi modificări ale sânilor, lucru greu acceptat de o femeie;
â–º scăderea cantităţii de calciu în oase, care poate duce la apariţia osteoporozei. Aceasta este favorizată de sedentarism, lipsa expunerii la lumină naturală, ca şi de regimul sărac în calciu şi proteine. Se poate manifesta prin apariţia fracturilor la cel mai mic traumatism;
â–º tulburări de memorie;
â–º creşterea în greutate – din cauza schimbărilor hormonale pot apărea creşteri în greutate de 4-7 kg; acest lucru poate fi prevenit prin mişcare zilnică şi o alimentaţie corectă.

O dietă echilibrată

Nu lăsa organismul să lupte singur cu neplăcerile menopauzei. Bea mai puţină cafea, renunţă la ţigări, scade consumul de sare şi ieşi din când în când la plimbare. Consumă multe fructe, legume, brânză de vaci degresată, iaurt. Există şi alimente care conţin aşa-numiţii fitoestrogeni, adică substanţe care acţionează ca şi hormonii feminini, doar cu un efect mai slab: germenii de grâu, soia, fasolea, lintea, măslinele, prunele, morcovii, merele, alunele, ţelina, pătrunjelul, mărarul. Produse speciale care conţin fitoestrogeni se găsesc şi în magazinele naturiste. Diferitele infuzii, cu coada şoricelului, urzică, păducel şi talpa-gâştii pot îndepărta unele din simptomele menopauzei.

Relaţia sexuală

Va avea puţin de suferit în această perioadă. Lipsa apetitului sexual şi, eventual, durerile din timpul actului sexual pot să facă din acest capitol al vieţii voastre unul nesatisfăcător. Totuşi, problemele vor dispărea odată ce corpul îşi va regăsi echilibrul. Până atunci, vă puteţi folosi de lubrifiante şi uleiurile vegetale speciale pentru a ajunge mai uşor la orgasm.

Susţinerea psihologică este esenţială

Mai mult decât schimbări la nivelul organismului, sfârşitul fertilităţii reprezintă intrarea în vârsta a treia şi, de aceea, obstacolele de la nivelul mentalului sunt cel mai greu de depăşit. Familia este în această perioadă foarte importantă. Explică-i soţului tău ce înseamnă menopauza, pentru că ai nevoie de înţelegerea şi sprijinul lui. Discutaţi despre alegerea unor metode contraceptive potrivite, pentru că poţi rămâne însărcinată şi în această perioadă, până când menstruaţia încetează de tot. Discută cu prietenele care au trecut prin aceeaşi experienţă. Ele îţi pot alunga multe din spaimele neîntemeiate. Înţelege, în primul rând, că organismul tău trece prin nişte modificări fiziologice normale şi că această nouă etapă a vieţii are şi avantaje.

Tratamente

Tratamentele hormonale constau în administrarea de estrogeni pentru obţinerea unui echilibru hormonal. Se poate evita astfel apariţia bufeurilor, a crizelor de transpiraţii şi a subţierii mucoaselor vaginale. Tratamentul se începe după oprirea menstruaţiilor. Mai poate fi de ajutor administrarea de calciu, vitamina D şi fluor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter