Ce să mănânci dacă vrei să îți reglezi somnul

De Consuela Stratulat, pe

Dacă lucrezi în ture de noapte și petreci multe ore la birou, după terminarea programului, probabil știi cât de greu este să ai parte de un somn de calitate, chiar și atunci când ești doborâtă de oboseală. Acest program neregulat îți dă peste cap ceasul circadian, dar îți poți regla organismul prin câteva modificări alimentare.
Ritmul circadian se bazează pe indiciile primite din mediul înconjurător, pentru a regla somnul, senzația de foame, metabolismul și funcționarea sistemului imunitar. Potrivit unui nou studiu, poți să îți reglezi ceasul circadian prin câteva schimbări simple din dietă.
O echipă de cercetători din Japonia a descoperit că legătura dintre dietă și ritmul circadian are legătură cu insulina. Pancreasul secretă acest hormon atunci când mănânci, iar anumite alimente determină producerea unei mai mari cantități de insulină. O concentrație mare a acestei substanțe te face să te simți obosită, iar când mănânci alimente responsabile de această creștere, îți dai peste cap ceasul circadian și devii somnoroasă, cum ar trebui să fii la finalul unei zile. Dacă, în schimb, alegi produse care nu stimulează secreția de insulină, îți reglezi ritmul și te simți plină de energie.

Ce trebuie să mănânci ca să dormi bine

Dacă vrei să adormi la o oră decentă, pentru a te putea trezi dimineață, cina ta ar trebui să includă mulți carbohidrați, spun cercetătorii. Având în vedere că secreția de insulină este indusă de carbohidrați, seara ar trebui să consumi paste, cartofi și orez, iar dimineața evită alimentele care ți-ar putea da starea de oboseală. Astfel, în loc de covrigi sau gogoși și cereale dulci, mănâncă proteine slabe, fructe, legume și cereale integrale.
Chiar dacă lucrezi de la 9 la 17, ceasul circadian tot ar putea fi dereglat, iar aceste schimbări alimentare nu vor face decât să te ajute. Potrivit specialiștilor, actualul stil de viață al oamenilor nu mai permite luminii naturale să regleze ritmul intern cum ar trebui. Pentru că suntem expuși la lumina albastră de la laptop, TV și alte dispozitive, ceasul nostru se află pe un ritm de noapte, dar o dietă sănătoasă este cheia pentru o digestie bună, un metabolism rapid și o sănătate fără cusur.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter