Investigaţii pentru cuplurile infertile

De Erika Chivu, pe

Infertilitatea este o afecţiune care te afectează pe toate planurile. Din fericire, medicina modernă oferă posibilităţi de a depăşi situaţia, chiar dacă nouă nu prea ne sunt la îndemână.
Unele cupluri concep un copil mai repede, altele mai greu. Dacă v-aţi străduit câteva luni, nu e cazul să vă îngrijoraţi încă. În schimb, dacă a trecut un an deja de la prima încercare şi nu s-a întâmplat ceea ce vă doreaţi, înseamnă că ar trebui să căutaţi o explicaţie pentru că există şansa ca problema să fie tratabilă.

Infertilitatea se poate datora unei singure cauze, ţinând de oricare dintre parteneri sau poate fi rezultatul unei combinaţii de factori, prezenţii la ambii. Dar nu poţi şti cu exactitate despre ce vorba decât dacă faci anumite analize.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic specialist obstetrică şi ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, ne explică ce paşi trebuie să facă cuplurile care se consideră infertile.

Pentru bărbaţi totul e foarte simplu. Ei trebuie să facă o spermogramă şi o spermocultură pentru a detecta eventualele infecţii şi anomaliile spermatozoizilor.

Şi femeia trebuie să facă teste pentru depistarea infecţiilor genitale – chlamidya, ureaplasma, mycoplasma, examen bacteriologic  din colul uterin.

Dacă acestea sunt normale, spune dr. Dumitrescu, se va testa permeabilitatea trompelor uterine prin histerosalpingografie. Aceasta presupune injectarea unei substanţe de contrast în uter, pe cale vaginală, şi realizarea unei radiografii. Astfel, medicul îşi poate da seama dacă substanţa trece prin trompele uterine sau dacă, din contră, există blocaje.

în cazul în care una sau ambele trompe sunt blocate, ceea ce înseamnă că spermatozoizii partenerului nu pot ajunge la ovul pentru a-l fecunda, se poate face laparoscopie exploratorie, o intervenţie chirurgicală minoră, prin care se încearcă eliminarea aderenţelor şi deblocarea trompelor.

Următorul test de pe listă este histeroscopia, ne explică dr. Ruxandra Dumitrescu. Medicul introduce în uter, pe cale vaginală, un histeroscop, adică un tub subţire cu o cameră în vârf. Astfel, se poate vedea interiorul uterului şi se evaluează starea lui.

Este posibil ca astfel să se descopere ceea ce medicii numesc sinechie uterină. „Pereţii uterului sunt lipiţi total sau doar pe o suprafaţă, ducând la desfiinţarea cavităţii propriu zise uterine”, explică dr. Dumitrescu.

În acest caz va fi nevoie de o intervenţie numita debridare histeroscopică. „Cu un sistem optic extrem de subţire, fin, se va secţiona sinechia. Este o manevră scurtă, nedureroasă , nu necesită  dilatarea colului uterin, deci se poate face cu sau fără anestezie”, spune medicul ginecolog.

Dacă, însă, histeroscopia şi histerosalpingografia au arătat că trompele şi uterul sunt sănătoase, medicul evaluează ovulaţia şi grosimea endometrului prin dozări hormonale – se urmăresc hormonii ovarieni, hipofizari şi tiroidieni – şi ecografii „în serie” la trei zile distanţă una de alta, într-o anumită perioadă a ciclului menstraul. Când problema este de natură hormonală, ea se poate remedia prin tratamente hormonale administrate oral sau injectabile. Acestea pot stimula ovulaţia.

„Dacă există ovulaţie şi endometrul creşte normal spre valori favorabile implantării oului, vom evalua anticorpii antispermatici – cauza imunologică a infertilităţii”, spune dr. Dumitrescu. Aceştia se produc atât în corpul femeii, cât şi în corpul bărbatului, dar rezultatul este acelaşi: sistemul imunitar confundă spermatozoizii cu agenţi patogeni şi îi distruge, ei nemaiputând să ajungă la ovul pentru a-l fecunda.

În final, spune dr. Dumitrescu, ultimul pas este laparoscopia exploratorie. Pentru asta se introduce în abdomenul tău un tub subţire cu o cameră în capăt pentru a analiza uterul, ovarele şi trompele. Cel mai adesea, afecţiunea depistată astfel este endometrioza, în care ţesutul endometrial este localizat nu numai în uter, cum ar fi normal, ci şi în alte părţi, de exemplu în trompele uterine, pe ovare sau în abdomen. „Endometrioza necesită tratament chirurgical şi apoi  medicamentos”, explică dr. Dumitrescu.

Potrivit medicului, cele mai frecvente cauze ale infertilităţii sunt anomaliile spermatozoizilor, obstrucţia trompelor uterine, anovulaţia cronică şi endometrioza ovariană sau peritoneală.   

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter