Imunitatea creşte la vederea unui om bolnav

De Erika Chivu, pe

Este de ajuns să vezi o fotografie a unui om bolnav ca să-ţi crească pe loc imunitatea. Oricât de ciudat ar părea, este un fapt dovedit prin cercetări ştiinţifice.
Până acum se ştia că vederea unei persoane bolnave provoacă reacţii psihologice, de exemplu anxietate sau teamă. Însă acum s-a descoperit că şi corpul nostru reacţioneaza, fără ca măcar să ne dăm seama.

O universitate americană a dovedit că simpla vedere a unui om bolnav, fie el şi într-o poză, este de ajuns pentru ca sistemul imunitar să se întărească brusc.

Voluntarii studiului au vizionat mai multe seturi de fotografii, apoi li s-au făcut analize de sânge.

Primul set conţinea poze neutre cu obiecte de mobilier. Analizele de sânge nu au arătat nicio modificare. Într-o altă zi, subiecţii au vizionat două tipuri de poze. Unii din ei au văzut imagini cu oameni bolnavi, strănutând sau cu erupţii cutanate specifice bolilor infecţioase. Alţii au văzut imagini cu oameni înarmaţi ce îndreptau pistoalele către cameră. Acestea au fost alese pentru a face diferenţa între cele două tipuri de pericole: boala şi un adversar uman.

Tuturor voluntarilor li s-a luat apoi sânge peste care a fost adaugată o cantitate mică de bacterii. Sângele celor care au privit poze cu oameni bolnavi a avut un răspuns imun mai pronunţat, ceea ce dovedeşte că sistemul lor imunitar a devenit mai puternic.

Cei care s-au uitat la poze cu oameni înarmaţi nu au avut un răspuns imun deosebit, deci imaginile nu le-au afectat în niciun fel corpul.

Cercetătorii bănuiesc că această creştere a imunităţii la vederea oamenilor bolnavi ţine de evoluţie. Cu mii de ani în urmă, când nu existau tratamentele moderne de astăzi, sistemul imunitar era singur în faţa infecţiilor şi cu cât acesta era mai puternic, cu atât şansele de supravieţuire erau mai mari.

Prezenţa unui om bolnav poate fi de ajuns pentru a contracta o infecţie, aşa că organismul nostru s-a adaptat să se pregătească de apărare imediat ce vede pe cineva cu simptomele unei boli.

Acest fapt ne este de ajutor pe termen scurt. Însă pe termen lung ar putea să fie o problemă căci nu ne îmbolnăvim de fiecare dată când vedem un om strănutând sau tuşind. Pentru că se pregăteşte de apărare degeaba sitemul imunitar consumă resurse importante. Cercetătorii compară corpul uman cu o maşină: dacă motorul este mereu turat la maxim, la un moment dat va da rateuri.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter