Implantul de cristalin Phakic, soluţia care te salvează de la orbire

De Unica.ro, pe

Cristalinul artificial Phakic este una dintre ultimele inovaţii ale tehnologiei în corecţia vederii. Este un cristalin revoluţionar, care oferă satisfacţii foarte mari pacienţilor.

Este vorba despre cristaline speciale, care se implantează fie între cornee şi iris, fie între iris şi cristalinul natural şi se recomandă celor cu vicii mari de refracţie, care nu pot sau nu vor să trateze miopia cu laserul cu excimeri (LASIK sau PRK). “Acest lucru se întâmplă fie pentru că au corneea prea subţire, fie că aceasta are o curbură anormală ori apare în cazul persoanelor peste 40 de ani, care sunt nevoite să poarte ochelari, atât pentru distanţă, cât şi pentru citit şi doresc să renunţe la ei”, mărturiseşte dr. Speranţa Scmitzer, de la clinica Oftalmestet.

Această procedură de corecţie a vederii este cunoscută sub denumirea de operaţie de implant Phakic, cristalinul artificial Phakic acţionând  împreună cu cristalinul natural pentru a ajuta focalizarea luminii şi a asigura astfel o vedere mai bună la distanţă. Practic, el adaugă puterea de focalizare necesară pentru a ajuta la corectarea miopiei mari. În situaţia în care se utilizează un cristalin Phakic multifocal, pacientul ajunge să vadă şi aproape fără ochelari.
“În principiu, operaţia se derulează la fel ca şi în cazul celei pentru cataractă, cu deosebirea că nu se îndepărtează cristalinul natural, iar cristalinul Phakic se implantează în faţa acestuia”, declară Dr. Schmitzer.

Sunt cristaline care funcţionează ca nişte lentile de contact, motiv pentru care unii le numesc impropriu lentilele de contact intraoculare.

“În caz de nevoie, aceste implanturi pot fi îndepărtate doar pe cale chirurgicală şi, spre deosebire de lentilele de contact, implantul Phakic nu se simte şi nu necesită îngrijire”
, susţine Dr. Speranţa Schmitzer.

Avantajele implantului de cristalin Phakic:

tratează o gamă mult mai mare de erori de refracţie (miopii şi hipermetropii) decât chirurgia refractivă;
procedurile necesare pentru implantul Phakic, cu câteva excepţii, sunt similare cu cele utilizate în chirurgia cataractei;
echipamentul este semnificativ mai puţin costisitor decât un laser cu excimeri şi este, de asemenea, similar cu cel folosit pentru chirurgia cataractei;
cristalinul Phakic poate fi îndepărtat (chirurgical), prin urmare, efectul de refracţie, teoretic, ar trebui să fie reversibil. Cu toate acestea, tot teoretic, orice prejudiciu cauzat de intervenţia de implant Phakic ar rămâne cel mai probabil permanent;
prin păstrarea cristalinului natural, scade riscul postoperator de dezlipire de retină printr-o destabilizare minimală a vitrosului.

“Un dezavantaj ar fi acela că în situaţia în care pacientul va dezvolta în cele din urmă o cataractă, cristalinul Phakic va trebui îndepărtat împreună cu cristalinul natural cataractat, fiind astfel necesară o incizie mai  mare decât de obicei. În cazurile în care rezultatele nu sunt optime, viciile refractive pot fi uşor corectate cu laserul”, mărturiseşte Dr. Schmitzer, de la clinica Oftalmestet.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter