Iluzii optice: Află care este ochiul tău dominant

De Diana Zagrean, pe

Ochii sunt organe vitale care ne ajută să percepem lumea din jur. Majoritatea oamenilor nu au habar cât de complexă este structura interioară a acestora. Află care este ochiul tău dominant şi vezi cum arată ochii tăi pe dinăuntru cu aceste teste haioase şi educative.
 

Ce este şi unde ai „pata oarbă”

Zona pe unde nervul optic pătrunde efectiv în ochi dinspre creier se numeşte popular „pata oarbă”, deoarece în acel loc nu ai receptori pentru imagine, aceştia fiind înlocuiţi de nerv.
Ca să vezi unde ai pata oarbă, priveşte în imaginea de mai jos la cruciuliţa roşie cu un singur ochi, acoperindu-l pe celălalt. Apropie şi depărtează faţa de imagine, fixând cruciuliţa roşie, până ce bulina albastră dispare. Acolo ai pata oarbă, ceea ce înseamnă că ai poziţionat nervul optic chiar peste bulina albastră.
Iluzii optice: Află care este ochiul tău dominant

Cum arată vasele de sânge din ochiul tău

Dacă te-ai întrebat vreodată ce văd oftalmologii atunci când îţi verifică fundul de ochi şi vasele de sânge de pe retină, află că există un mod de a le vedea chiar tu, fără picături şi fără microscop.
Ia o bucăţică de hârtie colorată şi fă o gaură mică cu pixul în mijlocul ei. Pune hârtia cu gaura în faţa unei suprafeţe luminate puternic cu lumină albă. Apropie ochiul de gaură şi mişcă rapid hârtia înainte şi înapoi. Vei vedea pe fundalul alb o reţea de fire care sunt chiar vasele de sânge din ochiul tău.

Care este ochiul tău dominant

Fiecare persoană are un ochi dominant, indiferent de dioptrii sau probleme oftalmologice şi ochelari. Ca să afli care este ochiul tău dominant, alege un obiect relativ mic pe care să efectuezi testul. Fă un cerc din degetele mare şi arătător de la ambele mâini şi încadrează imaginea sau obiectul ales, astfel încât să fie cât mai centrat.
Priveşte atent obiectul prin cerc. Închide ochiul stâng. Dacă imaginea a rămas centrată, înseamnă că acesta este ochiul tău dominant. Dacă obiectul pare că s-a mişcat spre stânga sau dreapta şi a ieşit din cerc, înseamnă că ochiul drept este cel dominant.
Vezi un video cu toate testele şi exerciţiile amuzante prin care poţi să îţi exersezi ochii şi să afli mai multe despre ei.

Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter