Îmbătrânește frumos și sănătos! Cum te fereşti de bolile vârstei

De Libertatea pentru femei, pe

Începe când ne credem tineri și nu ne gândim că o vom apuca. Totuși, bătrâ­nețea vine. Și cu boli grele! Dar o putem „păcăli” o vreme. Îmbătrânește frumos și sănătos şi învaţă cum să te fereşti de bolile vârstei.
Când vine vorba de bătrâ¬nețe, obișnuim să spunem: „Nu apuc eu zilele alea…”. Cât despre bătrâni, „și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul”. Or, vârsta a treia nu ne ocolește. Apucăm „zilele alea”, consumați de viața agitată, betegiți de boli ignorate ani buni. Nu ne convine să fim tratați cu indiferența caracteristică tinereții și sigur nu vom recunoaște cât de antipatici și dificili vom fi devenit între timp, așteptând ca persoanele din jur să ne accepte. Nu ar fi mai bine să ne pregătim bătrânețea din vreme?

► Trece vremea…

Cu timpul, organismul se modifică. Nu mai facem față la efort, nu respirăm bine, inima o ia razna, rinichii nu-și mai fac treaba, oasele ne dor, încheieturile trosnesc, rămânem fără dinți, nu mai auzim și nici cu vederea nu stăm bine.
Iar acel „lapsus” care ne face să uităm până și de ce avem mâini și picioare ne pune capac. Devenim o povară, atât pentru noi, cât și pentru cei dragi.
Hipertensiunea, emfizemul pulmonar, cardiopatia, insuficiența cardiacă, ateroscleroza, diabetul, osteoporoza, artroza, demența Alzheimer, boala Parkinson, incontinența urinară, herniile, adenomul de prostată, cataracta și glaucomul sunt cele mai răspândite boli ale vârstei a treia, pe care doar geriatrii știu cum să le țină în frâu.

► Iată inamicii de temut

Artroza deformează oasele, dă dureri, afectând persoane tot mai tinere. De aceea, se impune vizita precoce la reumatolog. „Artroza e o boală degenerativă. E a doua cauză de deces în lume și afectează 75% dintre persoanele peste 65 de ani. Cartilajul care îmbracă osul se subțiază, se erodează, iar osul formează cioburi.
Femeile au un grad mai mare de îmbolnăvire, la ele fiind mai frecventă artroza mâinilor. La bărbați, e mai des întâlnită coxartroza, adică a șoldului.
Boala se manifestă prin osteoartroză, artrită hipertrofică și osteoartrită. Dar sunt mai multe boli greșit asociate cu artroza. De exemplu, reumatismul, care înglobează o cate-gorie întreagă de boli”, spune conf. dr. Andra Bălănescu de la Spitalul „Sf. Maria” din Bucu-rești.
Incontinența urinară, pierderea involuntară de urină, e o altă problemă a vârstnicilor și nu numai. Iar aceasta e cauzată de slăbirea mușchilor, dar și de prezența unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Osteoporoza fragilizează oasele, încât o mișcare banală poate duce la fracturi serioase. Prin urmare, se impune grija față de sistemul osos, încă din tine-rețe. Densitometria, metoda DEXA, e un test ușor de făcut și determină conținutul în calciu al oaselor, dar și gradul de risc de a face fracturi pe viitor. Cel mai greu de suportat este întunericul demenței Alzheimer, care afectează creierul.
Este prețul scump pe care îl plătim pentru ignoranța față de propria minte. Căci îmbătrânirea minții nu doare, dar are efecte devastatoare, atât pentru cel afectat, cât mai ales pentru cei apropiați lui. Totuși, depistată în primele stadii, boala se poate trata cu succes.

TU CÂȚI ANI AI?

„Vârsta nu se stabileşte doar după fizic. Evaluările făcute de geriatru, de nutriţionist şi de psiholog stabilesc vârsta metabolică, psihologică şi biologică. Media lor e vârsta reală a pacientului, care, de cele mai multe ori, diferă de vârsta cronologică.
Nu putem opri îmbătrânirea, dar o putem întârzia. Un tratament complet, ce implică eforturile unei echipe de specialiști, ne poate întineri cu 10 ani”, spune dr. Adrian Stănescu, gerontolog, directorul Centrului medical Oxxygene și al Clinicii Sansage, specializat în tratamentul demenței Alzheimer și al îmbătrânirii. Iată de ce e important ca, încă de la 30 de ani, când apar primele semne de îmbătrânire, să ne verificăm periodic starea de sănătate și să avem un regim de viață ponderat.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter