Glutenul, prieten sau dușman? Ce spun experții

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Vineri, 10 decembrie 2021, 15:46

Milioane de oameni suferă de intoleranță la gluten și sunt nevoiți să elimine acest ingredient din aliementația lor. Alții, însă, aleg să renunțe la pâinea și pastele obișnuite, în speranța că vor scăpa de câteva kilograme. Dar cât de sănătos este să consumi produse fără gluten, dacă nu suferi de boala celiacă?
Glutenul este o proteină care se găsește în toate soiurile de grâu, orez și secară. Ovăzul intră, de asemenea, în categoria cerealelor care trebuie evitate de cei care au intoleranță la gluten, pentru că, de cele mai multe ori, crește în apropiere de lanurile de orez și secară. Pâinea, prăjiturile, biscuiții, cerealele, înghețata, carnea conservată, mezelurile, pastele și chiar supele cremă și cuburile de bulion conțin gluten. Dacă suferi de boala celiacă, trebuie să eviți aceste alimente și să citești etichetele produselor pe care le cumperi, pentru că pot conține aditivi cu gluten.
Dacă nu ai, însă, o sensibilitate la gluten, nu îți face speranțe că renunțarea la el te va scăpa rapid de kilogramele în plus. Experții spun că depinde foarte mult de ce fel de alimente fără gluten consumi. Astfel, dacă elimini pastele, alimentele procesate, cerealele, deserturile, pâinea și le înlocuiești cu fructe, carne ușoară și pește slab, poți, într-adevăr, să slăbești. Ouăle, laptele, brânza și iaurtul sunt, de asemenea, fără gluten, iar dacă vrei cereale și semnițe sigure, consumă migdale, orez, porumb, quinoa și hrișcă.  Dacă, însă, alegi pâine și paste fără gluten, rezultatele s-ar putea lăsa așteptate. În plus, multe alimente fără gluten conțin mai puține fibre și vitamine decât produsele originale.
Specialiștii mai spun că, dacă nu există motive medicale să renunți la gluten, nu ai de ce să o faci. Pâinea și cerealel îți oferă necesarul zilnic de fibre și nutrienți importanți, precum complexul de vitamine B, iar dacă le consumi cu moderație, nu ai de ce să îți faci griji de kilogramele în plus.

Vezi o lista cu alimente fara gluten!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter