Ghidul plantelor medicinale: La ce folosesc drobul, dudul şi drobiţa

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Vineri, 28 mai 2021, 14:13

Plante medicinale mai puţin cunoscute, dar care au multe beneficii: drobul, dudul şi drobiţa.

Drob (Sarothamus Scoparius)

Frunzele conţin substanţe minerale bogate în potasiu, calciu şi magneziu, acid citric, cafeic, ascorbic, flavonoide şi enzime. Ajută activitatea inimii, reducând frecvența bătăilor. Aceasta duce la ameliorarea circulației sangvine, crește oxigenarea ţesuturilor şi mărește diureza.

Uz intern: se administrează numai sub formă de produse farmaceutice precis dozate: pulbere de plantă sau macerat la rece. Acestea se iau numai la recomandarea şi sub supravegherea unui medic specialist cardiolog. Se iau măsuri de precauție pentru că din această plantă se extrage digitalina, substanță care poate produce moartea, dacă nu este riguros dozată.
Când îl recoltezi: Se culeg numai ramurile tinere, fără frunze și flori, primăvara.

Dud (Morus Alba/Nigra)

Frunzele au acțiune hipoglicemiantă, tonică, răcoritoare, depurativă, antiscorbutică, astringentă. Tratamentul cu frunze de dud este recomandat ca adjuvant în formele ușoare de diabet zaharat. Se mai folosesc în caz de afecțiuni pulmonare, gastrite, ulcer gastric și duodenal. Fructele necoapte sunt astringente, iar cele ajunse la maturitate sunt laxative.

Uz intern: fructele se consumă ca atare. Se face infuzie (o lingură din frunze la 250 ml apă clocotită). Se bea în trei reprize după mesele principale. Pentru diabet, ceaiul nu se îndulcește.
Extern: se face gargară împotriva aftelor cu infuzie concentrată din frunze (două linguri la o cană cu apă).
Când îl recoltezi: Frunzele și tulpinile se culeg în iunie, semințele, când planta ajunge la maturitate.

Degeţel roşu (Digitalis Purpurea)

Mai este numit popular și măturice. Conține sparteină, substanță care diminuează sau chiar elimină excitabilitatea cardiacă anormală, fiind de ajutor în cazuri de tahicardie. Poate fi folosit și pentru inducerea travaliului, în cazul unei sarcini ajunse la termen. Florile, mai puţin utilizate, au proprietăţi diuretice datorită flavonoidelor, iar ramurile și fructele verzi, sub formă de extract apos, ajută la contracția vaselor de sânge și opresc hemoragiile. Tratamentul este contraindicat în caz de miocardită și insuficienţă cardiacă. Nu se administrează în timpul sarcinii.

Uz intern: se utilizează sub formă de soluții injectabile, doar la recomandarea medicului.
Când îl recoltezi: Frunzele se culeg vara, în primul și al doilea an de vegetație a plantei.

Drobiţă (Genista Tinctoria)

Are acțiune puternic purgativă, sudorifică, diuretică, vomitivă, stimulantă, vasoconstrictoare.

Uz intern: se folosește sub formă de decoct din întreaga plantă (două linguri de plantă uscată la ½ litru de apă), în gută și reumatism. Pentru tratamentul acelorași afecțiuni, se mai folosește un preparat homeopatic din drobiță. Semințele, sub formă de pulbere, reprezintă un purgativ ușor. Se iau maximum trei lingurițe rase pe zi. Infuzia din semințe întregi se folosește în caz de intoxicații, ca vomitiv. În medicina populară, infuzia din frunze este indicată în caz de hipotiroidie.
Extern: se fac cataplasme cu pulbere din semințe, pentru a ajuta la vindecarea fracturilor.
Când o recoltezi: Frunzele se culeg în aprilie-mai, iar fructele, în iunie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter