Ghidul plantelor medicinale. Vezi cum le foloseşti!

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 08 februarie 2022, 11:39

AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE ACESTOR  PLANTE MEDICINALE  ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI

SMIRNĂ (STYRAX BENZOIN)

Are acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, astringentă, diuretică, expectorantă, sedativă, cicatrizantă. Mai are proprietatea de a calma durerile abdominale și a favoriza evacuarea gazelor intestinale. Atenuează durerile musculare și ale articulațiilor în artrite, reumatism și gută. Este folosită ca adjuvant în tratarea afecțiunilor dermatologice, a afecțiunilor aparatului respirator (bronșite, astm, tuse, laringite), în cele ale sistemului nervos (stres, tensiune nervoasă). Îmbunătățește circulația sângelui.

Uz extern: Principala utilizare a smirnei este în aromoterapie. Se folosește sub formă de aerosoli. Există și creme, în compoziția cărora intră ulei esențial de smirnă.
Când o recoltezi: Nu crește la noi în țară, dar se găsesc în comerț produse care conțin extracte de smirnă.

SICOMOR (FICUS SYCOMORUS)

Sicomorul este o specie de smochin, originară din Africa Centrală. Crește și în Egipt, și în Israel. Fructele și frunzele lui au acțiune emolientă, expectorantă, ușor laxativă și diuretică. Fructele sunt indicate în afecțiunile căilor respiratorii superioare, în special în rinofaringite și secreții nepurulente. Datorită proprietăților emoliente, au efecte bune în stomatite, gingivite, abcese dentare, furuncule.

Uz intern: Fructele se consumă ca atare sau sub formă de decoct (două-trei fructe la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Se poate face și sirop, și infuzie din frunze (20 g la litrul de apă), din care se beau două căni pe zi.
Uz extern: Cataplasme cu decoct din patru-cinci fructe se aplică pe zona afectată.
Când îl recoltezi: Nu crește la noi în țară, dar se găsește în comerț.

SOC (SAMBUCUS NIGRA)

Florile și fructele de soc au acţiune sudorifică, fiind indicate în răceli, stări gripale, bronşite şi stări febrile. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (rujeolă, scarlatină etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor.

Uz intern: Se face decoct dintr-o linguriţă de fructe coapte sau uscate, la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Se mai poate consuma sub formă de compot, dulceaţă sau gem. Sucul se recomandă în cantitate de 50-100 mg/zi. Din flori se prepară socata, care se consumă ca băutură răcoritoare.
Uz extern: Poți face cataplasme cu decoct concentrat.
Când îl recoltezi: Florile se culeg în mai-iulie, iar fructele, în august.

SMOCHIN (FICUS CARICA)

Are proprietăți emoliente, expectorante și acțiune ușor laxativă, diuretică, tonică. Ajută la creșterea secreției de lapte la mamele care alăptează. Acțiunea emolientă este benefică și în cazul arsurilor la stomac.

Uz intern: Fructele se consumă ca atare. Se face și decoct din două-trei fructe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Se prepară sirop din 250 g smochine la ½ litru de apă. Se fierbe până se reduce cantitatea de apă la jumătate. Se strecoară, se răcește și se adaugă 125 g miere. Se iau una-două linguri pe zi (adulți).
Uz extern: Se aplică smochine fierte pe furuncule, pentru maturarea lor.
Când îl recoltezi: Fructele se coc la sfârșit de august și în septembrie.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter