Florin Neby: Cum te poate ajuta sportul să te laşi de fumat

De Unica.ro, pe

„Țigările sunt cel mai vândut produs de pe planetă, aproximativ un trilion de unități se comercializează anual, astfel că industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume. Pe lângă faptul că în conținutul unei țigări se regăsește plumb, oxid de nitrogen, amoniac, arsenic, în urma studiilor mai sunt declarați în plus, încă 43 de agenți cancerigeni.
Se presupune că fumatul reduce cu 14 ani viața unui om, iar produsele comerciale din tutun cu diferite substanțe chimice, te fac să vrei să fumezi mai mult. Mulți spun că dependența o crează acel tic (obicei) de a duce mâna la gură. Ceea ce te îngrașă de fapt este junk food-ul (covrigei, sărațele, biscuiți, semințele prăjite etc) pe care le consumi atunci când încerci să te lași de fumat.

Să trecem la sport!

Sportul este printre puținele modalități care te stimulează să te lași de fumat. De ce? Pentru că mișcarea lucrează foarte mult asupra aparatului cardio-respirator, lucru ce îți va diminua senzația ce te împinge să fumezi. Cel mai bun remediu sunt exercițiile de tip cardio. La început vei avea senzația că te sufoci, în primele antrenamente, un lucru normal de altfel, dar ceea ce contează este cum vei face față provocării de a continua.

Cu pași mici vei progresa, astăzi alergi 2 minute și faci pauza prin mers 5 minute, mâine vei alerga 2 minute și jumătate și vei merge 4 minute și jumătate și continui în acest ritm.

Cea mai bună metodă prin care poți să continui să slăbești chiar și după ce te lași de fumat este corectarea alimentației, înainte să începi să rărști țigările. O alimentație corectă și implementată înainte, compensată cu sport, așa cum am spus, în primele luni axat pe mai mult cadio, va fi cea mai bună variantă pentru tine de a continua să arăți bine și după ce te-ai lăsat de fumat. Exercițiile de cardio, îți vor curăța plămânii de miile de agenți chimici ce sunt aduși de arderea tutunului, dar îți vor regenera și receptorii creierului afectați de acest viciu.

Fumatul pasiv este aproape la fel de nociv, dacă trăiești cu un fumător sau o fumătoare lângă tine fii sigur/ă ca este posibil ca afecțiunile pe care el/ea le întâmpină după o perioadă de timp, să nu te ocolească nici pe tine. Nimeni nu este obligat să se lase de fumat, dar toți avem dreptul de a alege, iar tu dacă vrei să vezi cum este viața prin spitale sau cu medicamente la ore fixe, ești liber să fumezi în continuare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter