Doliul la români – cum treci peste moartea cuiva drag

De Erika Chivu, pe

Românii sunt singuri în faţa morţii. Dacă ai pierdut pe cineva drag, poţi să te bazezi numai pe familie, ajutorul specializat fiind deocamdată doar un vis.
Asta a descoperit Mihaela Vlad, o brăileancă de 27 de ani, atunci când, pe neaşteptate, i-a murit tatăl, chiar în ziua de Crăciun. „Totul a fost un coşmar foarte intens, pentru că noi eram familia perfectă, deşi modestă, şi el era modelul meu – deşi un simplu instalator.”

Cea mai afectată a fost mama Mihaelei, care s-a trezit dintr-o dată singură după mulţi ani de căsnicie. Ca să o poata ajuta, Mihaela a fost nevoită să se informeze şi să facă un fel de terapie cu mama ei, deşi nu avea studii de psihologie.

„Aşa am descoperit că în România nu pare să existe nicio carte tipărită, în nicio limbă, de tipul «Cum să gestionezi doliul» (self-help)”. Aşa că a comandat o carte în limba engleză de pe un site străin, apoi şi-a dus mama la psiholog, înfruntând prejudecăţile conform cărora doar nebunii fac terapie.

Într-o singură şedinţă, care a costat 100 de lei, văduva a reuşit învăţat să se concentreze pe amintirile plăcute despre soţul ei, iar apoi a început medicaţia antidepresivă.

Totuşi, cel mai important a fost sprijinul Mihaelei care s-a mutat în provincie pentru a fi lângă mama ei. Împreună au trecut peste aniversări şi sărbători dureroase. „Sunt surprinsă cât de multe resurse am avut – şi am – în mine, o energie pozitivă care nu credeam că există. Deci poate e adevărat că ce nu de doboară te întăreşte”, povesteşte ea.

Cum treci peste moartea cuiva drag

„Doliul provocat de moartea unei persoane apropiate e ca o pauză lungă, nedorită, dureroasă, răvăşitoare – poate da peste cap toate planurile minuţios definite: studii,  carieră, călătorii, căsnicie”, mărturiseşte Mihaela.

Cei care pierd pe cineva trec prin stari diferite, se exprimă diferit, dar, în mare, etapele sunt aceleaşi, spune psihologul Tiberiu Mincu. Mai întâi eşti şocat şi nu-ţi vine să crezi, „Încheierea relaţiei cu defunctul se face la funeralii prin: bocet  –  plâns cu vorbe –  jelit  – plâns fără vorbe -, participarea la priveghi, la cortegiul funebru, la înmormantarea propriu-zisa.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter