Detoxifierea de toamna

De Alexandra Ivan, pe

„Azi nu vreau sa beau cafea”, mi-a spus de dimineata o colega. M-am uitat la ea mirata, stiind-o consumatoare impatimita de cofeina.
„Imi detoxific organismul in perioada asta”, mi-a explicat. Tinand cont de stresul pe care si ea, si eu, si tu il avem de infruntat zi de zi, toata nebunia marilor orase, cu aglomeratie, contra-timp si deadline-uri, mi-am dat seama ca fiecare dintre noi ar avea nevoie de o cura de detoxifiere din cand in cand. Mai ales acum, cand ne pregatim organismul pentru anotimpul rece.

Cine, ce, cum

Madonna e doar unul dintre starurile care arata foarte bine chiar daca nu mai au 20 de ani. Cand paparazzi o fotografiaza cutreierand strazile Londrei nemachiata, se vede clar ca tenul ei e curat si emana un aer fresh. Secretul? Nu-i nevoie sa ti-l prescrie vreun maestru nutritionist, e chiar la indemana ta! Procesul de detoxifiere presupune eliminarea toxinelor din organism; le acumulezi din aer, mancare si apa.

Fumatul, cafeaua, celebrele E-uri din alimente, grasimile greu de digerat din mancare contribuie si ele la acumularea de toxine. Ce-i de facut? Daca nu poti sa renunti momentan la stilul de viata alert (si nesanatos, sa recunoastem!) care nu-ti permite sa iei mese perfecte la ore fixe, incearca sa tii o cura de detoxifiere o data la doua sau trei luni. O saptamana sau doua de relaxare (atat cat se poate) si hrana corespunzatoare pot avea efecte surprinzatoare asupra organismului tau!

Regulile de aur

Inlocuieste cafeaua de dimineata cu un ceai verde sau, ideal, cu apa. Sucurile acidulate trebuie sa dispara din meniul tau in aceasta perioada, la fel si bauturile alcoolice. Alege in schimb sa mananci cat mai multe fructe (iti satisfac si nevoia de hidratare, si pofta de dulce), iar in locul unei cine la restaurant care sa-ti umple stomacul, alege o salata usoara cu legume din belsug.

La alegerea legumelor, ai libertate totala (singurii pe care trebuie sa-i eviti sunt cartofii), cel mai indicat fiind sa le fierbi inainte de-a le consuma. Carnea de pui, pestele si ouale sunt permise deoarece au un continut mic de proteine, dar laptele ar fi mai bine sa-l inlocuiesti cu lapte de soia. Mananca „hrana vie” (negatita) cel putin o data pe saptamana: fructele sunt oricum o sursa de sanatate! In ceea ce priveste iaurturile, nu te orienta dupa numarul de calorii, ci dupa continut – alege-le pe cele naturale!

Nu uita ca o cura de detoxifierea nu are ca scop principal sa pierzi kilograme, ci sa castigi sanatate! Acorda-ti in aceasta perioada o ora sau doua de somn in plus si inlocuieste atitudinea de „mereu in garda” cu  „pe loc repaus”. Asa cum corpul tau are nevoie sa elimine substantele daunatoare, si mintea ta are nevoie sa scape de stres.

Alimente „cu minus”

Sunt proaspete, hranitoare si au… calorii negative! Asta inseamna ca aceste alimente sunt consumatoare de grasimi (sistemul tau digestiv are nevoie de energie din plin ca sa le „proceseze” si face apel la provizii). In alte cuvinte, reusesti sa si slabesti in timp ce-ti detoxifici organismul!

Alimentele cu calorii negative sunt fructele (ananasul, merele, portocalele, grapefruit, lamaile, mango), legumele (varza e cea mai eficienta dintre ele!) si condimentele (busuiocul, cimbrul, mararul, patrunjelul). Combinandu-le intr-un mod ingenios si atractiv, vei reusi sa-ti aduci organismul in forma pentru iarna! Dupa incheierea curei de detoxifiere, poti reveni la obiceiurile tale alimentare curente, dar nu uita sa repeti „procedura” de fiecare data cand ai nevoie de o doza de prospetime!

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter