Dereglări hormonale, simptome şi cauze

De Erika Chivu, pe

Ştiai că trebuie să mergi la endocrinolog dacă îţi creşte numărul de la pantofi? Află ce alte simptome ar trebui să-ţi dea de gândit, dar şi de ce apar dereglările hormonale.
Probabil că şi tu auzi tot mai des femei care se plâng de dereglări hormonale. Dar ştii ce sunt ele de fapt şi de ce apar?

De ce apar dereglările hormonale

„În organismul uman există un reglaj foarte fin între glandele cu secreţie endocrină şi hipotalamus, un organ neuroendocrin care funcţionează ca o placă turnantă între secreţia hormonală şi creier”, explică dr. Monica Gheorghiu, medic primar endocrinolog, de la clinica Anais.

Dacă toţi hormonii se secretă în perioadă potrivită şi în cantitatea potrivită, ai un ciclu menstrual normal, un libido normal, o imunitate puternică, un aspect normal, un psihic echilibrat şi desigur poţi rămâne însărcinată. Când un anumit hormon este secretat în cantităţi prea mici sau prea mari, înseamnă că acel reglaj fin despre care vorbeşte dr. Gheorghiu a fost dat peste cap şi de aici se ivesc o mulţime de probleme.

Specialistul ne explică posibilele motive: „Orice lezare a glandelor periferice – tiroida, suprarenale, gonade, a glandelor centrale – hipofiza sau a hipotalamusului determină o disfuncţie endocrină, adică dereglări hormonale. Cauzele pot fi multiple: genetice, autoimune, tumori, inflamaţii, hemoragii, medicamente, radioterapie, stres etc.”

Obezitatea, anumite medicamente, alimentaţia greşită, sedentarismul pot  de asemenea să afecteze echilibrul hormonal, iar în ultimul timp se vorbeşte tot mai mult despre efectul negativ pe care îl au substanţele chimice din dietă.

Legătura dintre greutate şi dereglările hormonale

Probabil că nu o dată ai auzit această scuză de la femeile plinuţe: „Am probleme cu tiroida.” Să fie adevărat?

Dr. Monica Gheorghiu ne spune că există boli endocrine care pot duce la o creştere în greutate. Ar fi vorba de hipotiroidism, sindrom Cushing, sindromul ovarului polichistic sau insuficienţă testiculară în cazul bărbaţilor. Totuşi, creşterea în greutate de cauză endocrină este în general moderată.

„Creşteri în greutate de peste 30 kilograme sunt extrem de rar datorate numai unei dereglări hormonale”, ne avertizează dr. Gheorghiu. Aşadar, cei mai mulţi dintre noi se îngraşă din cauza stilului de viaţă, şi nu din cauza unei dereglări hormonale.

Mai mult, o astfel de dereglare ar putea chiar să fie o urmare a obezităţii.
Tocmai de aceea,  dr. Monica Gheorghiu recomandă obezilor şi un consult endocrinologic. „Pentru a diagnostica şi trata eventualele disfuncţii endocrine asociate sau apărute ca urmare a obezităţii”, spune medicul.

Simptomele dereglărilor hormonale

 
Dar nu numai obezii ar trebui să meargă la endocrinolog. Hormonii controlează într-o aşa măsură activitatea corpului nostru încât semnele si simptomele dereglărilor hormonale fac cuprinsul unor cărţi întregi, ne avertizează dr Gheorghiu.

Totuşi, ea ne enumeră cele mai importante simptome care ar trebui să ne trimită la un consult endocrinologic:

– dereglările menstruale repetate
– pilozitatea facială şi corporală excesivă
– secreţia sânilor în afara sarcinii şi alăptării
– creşterea numărului la pantof
– sete excesivă asociată cu eliminarea a peste trei litri de urină pe zi
– scăderea în greutate asociată cu apetit crescut, insomnii şi palpitaţii
– deformarea regiunii anterioare a gâtului
– uscăciunea pielii asociată cu scăderea pulsului şi creşterea în greutate
– vergeturi roşii-violacee pe abdomen sau coapse
– hiperpigmentarea pielii pe tot corpul asociată cu tensiune arterială foarte scăzută
– infertilitatea
– tulburările deranjante apărute la menopauză
– o tulburare de ritm cardiac – extrasistolie, fibrilaţie atrială – recent apărută
– creşterea nejustificată în greutate  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter