Demonstrat științific: prea multă gândire te poate ucide

De Consuela Stratulat, pe

Te decizi greu de fiecare dată, indiferent dacă este vorba despre ce mănânci la micul dejun sau un job nou? Obișnuiești să cauți pe internet fiecare simptom pe care îl ai și îți pui singură diagnostic? Contul tău de Facebook îți creează neliniște, pentru că te întrebi de fiecare dată dacă ai postat poza perfectă sau statusul potrivit? Dacă da, înseamnă că gândești prea mult, iar acest obicei nu îți face deloc bine. Află la ce pericol te expui, de câte ori analizezi prea mult o situație.
Multe persoane ajung să gândească prea mult: analizează fiecare opțiune, înainte să ia o decizie, concentrându-se pe detalii și ignorând, deseori, imaginea de ansamblu. Această situație apare pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, când creierul devine plin de informații concrete. Când ești tânăr, creierul este plin de curiozitate și face milioane de conexiuni în fiecare minut, absorbind informația ca un burete.
Specialiștii susțin că ne pierdem abilitatea de a ajunge la propriile concluzii, în momentul în care intrăm în sistemul educațional.
Potrivit cercetătorilor, notele de la școală, goana după un loc de muncă și întregul sistem de învățământ îi sperie pe oameni și îi face să se teamă că ar putea greși. Așa ajung să gândească prea mult. Când o persoană este conștientă de existența mai multor opțiuni, procesul de luare a deciziei este blocat, iar individul devine epuizat.

Cum îți afectează sănătatea prea multă gândire

Psihologii susțin că prea multă gândire îți încarcă creierul și îți slăbește organismul. Toate amintirile, gândurile și emoțiile noastre sunt depozitate la un loc, într-o rețea de conexiuni. Chiar dacă acest sistem crește capacitatea intelectuală, ne face predispuși la prea multă analiză. Când ești într-o stare proastă și te simți deprimat, anxios sau supărat, atragi o mulțime de gânduri negative și îți crești de două ori riscul de a face infarct sau alte boli cardiovasculare.
Pe lângă problemele de sănătate care pot apărea, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Santa Barbara arată că prea multă gândire întunecă judecata și încetinește performanța. Cercetătorii le-au cerut participanților s privească mai multe imagini, pentru un minut, apoi după o pauză, au fost rugați să le recunoască. Cei care au luat deciziile fără să gândească prea mult au nimerit mai multe imagini decât deci care au analizat fiecare poză.
Foto Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter