De ce îţi sângerează gingiile şi cum le vindeci

De Erika Chivu, pe

Este o problemă pe care mulţi dintre noi o ignoră, fără să ştie că poate fi semnul unei boli grave, care duce la complicaţii majore. Iată de ce sângerează gingiile.
Dacă îţi sângerează gingiile când te speli pe dinţi există mai multe explicaţii posibile:
1. Cea mai probabilă este gingivita, provocată de acumularea plăcii bacteriene. Gingiile sunt de asemenea umflate şi sensibile la atingere. Dacă nu este tratată, gingivita duce la…
2. Periodontită, care are de asemenea drept simptom principal sângerarea gingivală. Alte simptome sunt respiraţia urât mirositoare şi retracţia gingivală – gingia se retrage în sus, lăsând descoperită o parte a dintelui care în mod normal e sub gingie. În timp, gingia se poate retrage atât de mult încât dintele se mişcă.
3. Diabetul. Poate da şi el sângerări gingivale.
4. Malnutriţia. O alimentaţie necorespunzătoare duce la carenţe de vitamine, care se pot manifesta prin sângerări gingivale – atenţie la vitamina C şi vitamina K.

Cum opreşti sângerările gingivale

Evident, primul pas este un control stomatologic care să includă şi un detratraj. Ajută foarte mult o igienă corespunzătoare cu periaj de două ori pe zi, folosire apei de gură şi a aţei dentare. Sunt indicate produsele speciale pentru protejarea gingiilor.
Ce mai poţi face:
• Periază dinţii cu mişcări blânde şi foloseşte periuţe moi.
• Dacă nu poţi peria dinţii după fiecare masă, ai grijă să clăteşti gura cu puţină apă.
• Consumă fructe şi legume crude, care curăţă dinţii – mere, pere, morcov, etc.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter