De ce trebuie să faci exerciţii de forţă

De Erika Chivu, pe

Ce fel de exerciţii faci pentru a te menţine în formă? Dacă eşti ca majoritatea femeilor, probabil că le preferi pe cele cardio, care ard grăsimi mai repede, şi te fereşti de greutăţi…
… de teamă că acestea ţi-ar putea da un aspect masculin.

De fapt, n-ai nicio şansă să araţi ca un culturist doar pentru că mergi la sală de câteva ori pe săptămână. Studiile au arătat că femeile nu capătă muşchi proeminenţi în urma antrenamentelor de forţă, spre deosebire de bărbaţi care sunt predispuşi la hipertrofia musculară, datorită hormonilor masculini.

E adevărat că sunt şi femei „musculoase”, însă ele practică culturismul de performanţă şi au program de antrenament special conceput (ridică greutăţi mari, în fiecare zi), plus o dietă specială ce include suplimente pentru masa musculară.  

Exerciţiile moderate de forţă sunt esenţiale într-un program de fitness pentru că au o mulţime de beneficii.

În primul rând, un antrenament combinat, cu exerciţii cardio şi de forţă te ajută să slăbeşti mai repede dacă asta îţi propui. Este dovedit ştiinţific. Nutriţioniştii recomandă o dietă sănătoasă şi antrenamente cu greutăţi pentru a-ţi păstra masa musculară în timpul curei de slăbire.

Un corp plin de muşchi arde mai multe greutăţi chiar şi în stare de repaos pentru că ţesutul muscular necesită mai multe calorii decât cel adipos. Schimbările se observă în timp, dar şi imediat. Un antrenament de forţă care implică toţi muşchii corpului face ca organismul să ardă mai multe calorii în următoarele 39 de ore, au arătat cercetătorii americani.

Halterele nu trebuie să ne lipsească, mai ales după o anumită vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masă musculară, motiv pentru care mişcările devin mai greoaie şi ne pierdem puterea. Pentru a preveni slăbirea muşchilor, exerciţiile de forţă sunt excelente.

Poate că pare greu de crezut, dar aceleaşi exerciţii întăresc şi oasele, nu numai muşchii. Ceea ce, din nou, este foarte util după o anumită vârstă, când masa osoasă scade, iar osteoporoza este o ameninţare reală.

Şi articulaţiile au de câştigat. Ele devin mai stabile, mai puternice şi mai puţin sensibile în caz de accidentare.

O serie de studii au arătat că antrenamentele de forţă au şi alte beneficii asupra sănătăţii: micşorează riscul bolilor cardiovasculare, diabetului şi chiar previn depresia şi insomnia.

În final, să nu uităm cel mai evident avantaj al antrenamentelor de forţă: acela că îţi măresc puterea fizică. Iar o femeie, ştim cu toatele, are oricând nevoie de mai multă putere pentru a duce sacoşele de cumpărături, pentru a ridica în braţe copiii, etc. Conform studiilor, chiar şi antrenamentele moderate ca intensitate şi frecvenţă pot să-ţi marească forţa cu până la 50%.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter