De ce România continuă să fie singura țară din UE care nu acceptă orele de sport fără mască

De Unica.ro, pe
Ministerul Sănătății a trimis către Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o adresă în care se „susține ferm” ca la orele de educație fizică elevii să poarte mască.

Informația a venit ca urmare a solicitărilor făcute de Sorin Cîmpeanu, dar și de Federația Asociațiilor de Părinți, ca la orele de educație fizică elevii să nu fie obligați să poarte mască. „Îmi place să cred că nu pune cineva această creștere (n.r. – a ratei de infectare) pe seama orelor de sport sau a școlii în general”, a zis Sorin Cîmpeanu cu privire la adresa primită, după cum arată Libertatea.

Cîmpeanu a spus că va continua demersurile pentru ca orele de educație fizică pentru elevi să se desfășoare fără mască.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a justificat decizia pe pagina sa oficială de Facebook, unde a precizat: „Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi. Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca […]”.

În cele mai multe state europene, orele de educație fizică se desfășoară fără mască, însă sunt prevăzute măsuri de ventilație, distanțare, susținere a orelor afară și evitarea sporturilor de echipă.

Vlad Voiculescu a atras atenția asupra faptului că la aceste capitole România nu stă la fel de bine: „Multe săli de sport nu se pot aerisi cum trebuie, asta în condițiile în care în timpul efortului fizic crește semnificativ nivelului de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, deci implicit riscul de transmitere […]. Mai mult, în condițiile nepurtării măștii la ora de sport în spații închise, dacă un singur copil sau profesor este depistat pozitiv, toți ceilalți vor trebui să se izoleze! Ori asta ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter