Alfă totul despre flatulenţă şi gaze la stomac

De Adina Radu, pe

Chiar dacă noi o considerăm ruşinoasă, flatulenţa este prezentă la orice persoană vie şi chiar şi la cele decedate de scurt timp. “Gazele la stomac” sunt absolut normale. Află mai multe despre compoziţia lor, miros şi zgomotele produse!
Flatulenţa, eliminarea gazelor prin anus, este un proces normal care are loc în orice organism sănătos, deşi cantitatea de gaze eliminată diferă mult de la o persoană la alta.

Cum se produce flatulenţa

Flatusul – gazul eliminat – fie provine din aerul înghiţit, fie se produce în sistemul digestiv şi este împins către anus prin contracţii ale muşchilor din intestinul subţire şi colon. Zgomotul care se produce este de fapt vibraţia sfincterului anal. Intensitatea zgomotului depinde de tonusul sfincterului şi de viteza cu care este eliminat gazul.
Sănătate: 7 metode sigure ca să scapi de balonare

Ce conţin gazele de la stomac

Gazul eliminat prin flatulenţă este format în proporţie de 99% din oxigen, nitrogen, dioxid de carbon, hidrogen şi metan, toate fiind gaze inodore. Nitrogenul nu se produce în intestin, ci provine din aerul înghiţit, în timp ce dioxidul, hidrogenul şi metanul se produc în intestinele noastre, în special în colon, atunci când bacteriile descompun resturile de mâncare.
Metanul şi hidrogenul sunt gaze inflamabile, aşadar este posibil să aprinzi flatusul dacă aceste gaze sunt în cantităţi suficiente.
Restul de 1% constă în compuşi care dau flatusului mirosul caracteristic. Este vorba de compuşi volatili ai sulfului, în special de hidrogen sulfurat.

1500 de mililitri de gaze la stomac zilnic

Este normal să elimin gaze de 10-20 de ori pe zi, iar volumului flatusului pe 24 de ore variază de la 500 de mililitri până la aproape 1500, în funcţie de fiecare organism în parte şi de dietă. Într-o singură „repriză” se pot elimina între cinci mililitri şi 350 de mililitri de gaz.
Prima flatulenţă de dimineaţă are volumul cel mai mare pentru că în timpul somnului se strânge în colon o cantitate de gaz care nu este eliminată. În plus, dimineaţa peristaltismul intestinal (contracţiile muşchilor) este mai puternic.
Terminaţiile nervoase din anus ne ajută să ne dăm seama dacă urmeză să eliminăm gaz sau materii fecale.
Cum să prevenim acumularea gazelor intestinale

Flatulenţă cu miros sau fără? Cu zgomot sau fără?

De ce uneori flatulenţa produce zgomote şi alteori nu? De ce uneori miroase şi alteori nu? Totul depinde de provenienţa gazelor.
Mare parte din gazul eliminat prin flatulenţă provine din aerul pe care îl înghiţim atunci când mâncăm. În acest caz, bulele de gaz sunt mari, deci se elimină cu zgomot, sunt inodore şi au temperatura corpului.
Însă flatusul poate să fie format şi din gaze care rezultă în urma procesului de fermentaţie din intestine. În acest caz, bulele de gaz sunt mai mici, deci se pot elimina fără zgomot, dar au o temperatură mai mare şi un miros puternic.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter